Контакт

Претражи

НИС и словачка компанија ГГЕ заједно на пројекту модернизације ТеТо Нови Сад

Мај 3, 2012

Генерални директор НИС-а, Кирил Кравченко и Роланд Тот, генерални директор словачке компаније ГГЕ, потписали су 24. априла 2012. године у Новом Саду Меморандум о сарадњи, којим потврђују намеру да оснују заједничке компаније за модернизацију ТеТо Нови Сад заједно са другим члановима конзорцијума, Електропривредом Србије и Градом Новим Садом.

Прва етапа пројекта модернизације ТеТо Нови Сад подразумева изградњу когенерационог постројења снаге 240 МW које ће, обезбедити довољно енергије да би се могао снабдевати цео главни град Војводине. Когенерација представља истовремену производњу топлотне и електричне енергије, што је и еколошки и економски атрактивно и исплативо.

Ради остварења овог циља, Град Нови Сад и Електропривреда Србије основали су заједничко предузеће «Енергија Нови Сад» (ЕНС) и потражили стратешког партнера (Конзорцијум) који би обезбедио додатна финансијска средства и потребно искуство, у циљу реализације пројекта. У складу са тим, део тог Конзорцијума, са којим је, према резултатима тендера, донета одлука да се отпочне са преговорима, биће и компанија НИС са учешћем од 34 одсто.

Предвиђено је да се пројекат модернизације ТеТо Нови Сад одвија у две фаза, од које ће прва бити реализована до краја 2014. године, и током које ће укупна улагања изосити 240 милиона евра.

Инвестиција НИС-а у проекат модернизације ТеТо Нови Сад у складу је са енергетском стратегијом компаније и представља део новог пословног правца који развија Блок «Енергетика», постављајући на тај начин темељ за претварање НИС-а у регионалну енергетску корпорацију.

ГГЕ је словачка компанија која, као део велике енергетске групације, улаже у различите области енергетике и производи електричну и топлотну енергију високоефикасном когенерацијом.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ

Остале новости из месеца: Мај 2012