Контакт

Претражи

НИС купује OMV бензинске станице у БиХ

Новембар 30, 2012

Компанија НИС је 30. новембра 2012. у Београду потписала уговор о куповини 100 одсто власништва компаније OMV BH d.o.o, захваљујући чему ће НИС преузети мрежу од 28 бензинских станица које су у власништву поменутог зависног друштва ОМV на територији Босне и Херцеговине (БиХ).

Мрежа ОМV je jeдна од најјачих мрежа на тржишту БиХ.Куповина ОMV бензинских станица у БиХ представља корак у реализацији  стратегије регионалног развоја НИС-а до 2012. године, у оквиру које је као један од приоритета Компаније ширење малопродајне мреже у земљама Балканског региона. Компанија НИС има све неопходне ресурсе за реализацију својих стартешких циљева, будући да је 1. новембра 2012. године завршен програм реконструкције и модернизације НИС-ове рафинерије нафте у Панчеву, у оквиру које је почео са радом нови комплекс за хидрокекинг и хидрообраду (MHC/DHT). Овај прерађивачки комплекс обезбедиће потенцијал за раст извоза моторних горива Евро 5 квалитета у Балканском региону.

Преузимањем малопродајне мреже ОMV BH d.о.о, компанија НИС ће обезбедити канале продаје моторних горива Евро 5 квалитета, који су произведени у рафинерији НИС. У оквиру регионалне стратегије развоја НИС-а, тржиште БиХ је идентификовано као једно од приоритетних за Компанију, поред тржишта Бугарске и Румуније. „Куповина ОMV бензинских станица у БиХ само је један од корака у правцу реализације стратегије дугорочног развоја малопродајне мреже НИС-а у региону. На овај начин НИС-у ће бити омогућено да пласира високо квалитетно гориво евро квалитета које је Компанија произвела у својој рафинерији. Ова аквизиција ће нам обезбедити, први пут, и место међу топ три најјаче малопродајне мреже на тржишту ван Србије”, истакао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а. Очекује се да уговор између НИС-а и ОMV BH d.o.o. буде затворен након одобрења надлежне институције за заштиту конкуренције. У оквиру обостраног договора, компаније неће обелодањивати цену трансакције.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ