Kontakt

Pretraži

NIS kupuje OMV benzinske stanice u BiH

Novembar 30, 2012

Kompanija NIS je 30. novembra 2012. u Beogradu potpisala ugovor o kupovini 100 odsto vlasništva kompanije OMV BH d.o.o, zahvaljujući čemu će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih stanica koje su u vlasništvu pomenutog zavisnog društva OMV na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH).

Mreža OMV je jedna od najjačih mreža na tržištu BiH.

Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH predstavlja korak u realizaciji  strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. godine, u okviru koje je kao jedan od prioriteta Kompanije širenje maloprodajne mreže u zemljama Balkanskog regiona.

Kompanija NIS ima sve neophodne resurse za realizaciju svojih starteških ciljeva, budući da je 1. novembra 2012. godine završen program rekonstrukcije i modernizacije NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, u okviru koje je počeo sa radom novi kompleks za hidrokeking i hidroobradu (MHC/DHT). Ovaj prerađivački kompleks obezbediće potencijal za rast izvoza motornih goriva Evro 5 kvaliteta u Balkanskom regionu.

Preuzimanjem maloprodajne mreže OMV BH d.o.o, kompanija NIS će obezbediti kanale prodaje motornih goriva Evro 5 kvaliteta, koji su proizvedeni u rafineriji NIS. U okviru regionalne strategije razvoja NIS-a, tržište BiH je identifikovano kao jedno od prioritetnih za Kompaniju, pored tržišta Bugarske i Rumunije.

„Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH samo je jedan od koraka u pravcu realizacije strategije dugoročnog razvoja maloprodajne mreže NIS-a u regionu. Na ovaj način NIS-u će biti omogućeno da plasira visoko kvalitetno gorivo evro kvaliteta koje je Kompanija proizvela u svojoj rafineriji. Ova akvizicija će nam obezbediti, prvi put, i mesto među top tri najjače maloprodajne mreže na tržištu van Srbije”, istakao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Očekuje se da ugovor između NIS-a i OMV BH d.o.o. bude zatvoren nakon odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije. U okviru obostranog dogovora, kompanije neće obelodanjivati cenu transakcije.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI