Kontakt

Pretraži

Završen projekat modernizacije proizvodnih kapaciteta rafinerije u Pančevu

Novembar 2, 2012

Naftna industrija Srbije završila je veliki projekat modernizacije prerađivačkih  kapaciteta u Srbiji.

Kompanija je pustila u rad novi kompleks lakog hidrokrekinga i  hidroobrade motornih goriva u Rafineriji Pančevo. Puštanje u rad kompleksa  omogućiće NIS-u da zauzme lidersku poziciju na balkanskom tržištu naftnih  derivata.

Zahvaljujući puštanju u rad kompleksa lakog hidrokrekinga vakumskog gazolina i  hidroobrade dizel goriva ukupnog kapaciteta 3 miliona tona naftnih derivata  godišnje dubina prerade rafinerije u Pančevu biće povećana na 84 odsto, a udeo  proizvodnje belih derivata na 76 odsto. Obim industrijskog  otpada u atmosferu  smanjiće se do nivoa koji propisuju norme Evropske Unije za proizvodna preduzeća.

Od 2013. godine Rafinerija NIS u Pančevu u potpunosti će preći na proizvodnju  benzina i dizela koji odgovaraju zahtevima evro-5 standarda. Posle puštanja u rad  novog kompleksa godišnji obim proizvodnje benzina evro-5 standarda biće povećan  na 638 000 tona, a dizela na 1 milion 538 tona. To će omogućiti NIS-u  ne samo da  potvrdi status najvećeg isporučioca visokokvalitetnog goriva na domaćem tržištu,  već i da počne izvoz u zemlje balkanskog regiona. Značajno povećanje ekološkh  karakteristika proizvedenog goriva će takođe blagotvorno uticati na stanje životne  sredine.

Obim investicija  Gasprom njefta u projekat modernizacije i rekonstrukcije  Rafinerije NIS dostigao je 547 miliona evra, od kojih je 397 miliona bilo utrošeno  na izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a preko 150 miliona evra – na modernizaciju i  izgradnju objekata industrijske infrastrukture rafinerije, izgradnju vodoničkog  postrojenja i ekološke projekte.

“Uspešan završetak programa modernizacije i rekonstrukcije Rafinerije u Pančevu  potvrđuje da je Gasprom njeft u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze po  sporazumu s Vladom Srbije. Za protekle tri godine efikasnost NIS-a je značajno  povećana, što je kompaniji omogućilo da počne da ostvaruje prihod i da postane jedan  od lidera na tržištu balkanskog regiona. NIS trenutno razrađuje strategiju daljeg  razvoja rafinerije i njenih proizvodnih kapaciteta, kako bi postao najveći učesnik  na balkanskom tržištu naftnih derivata i ojačao pozicije  Gasprom njefta na  međunarodnom tržištu”, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Gasprom njefta  Aleksandar Djukov.

U okviru programa modernizacije i rekonstrukcije Rafinerije u Pančevu tokom 2009-2012. izgrađeno je:

• postrojenje za laki hidrokreking vakumskog gazolina i hidroobradu srednjih

destilata;

• postrojenje za proizvodnju vodonika;

• postrojenje za regeneraciju sumporne kiseline;

• postrojenje za granulaciju sumpora;

• postrojenje za regeneraciju amina;

• uređaj za prečišćavanje kiselih voda;

• uređaj za prečišćavanje gasova hidrokrekinga.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI