Контакт

Претражи

Завршен пројекат модернизације производних капацитета рафинерије у Панчеву

Новембар 2, 2012

Завршен пројекат модернизације производних капацитета рафинерије у ПанчевуНафтна индустрија Србије завршила је велики пројекат модернизације прерађивачких  капацитета у Србији. Компанија је пустила у рад нови комплекс лаког хидрокрекинга и  хидрообраде моторних горива у Рафинерији Панчево. Пуштање у рад комплекса  омогућиће НИС-у да заузме лидерску позицију на балканском тржишту нафтних  деривата.

Захваљујући пуштању у рад комплекса лаког хидрокрекинга вакумског газолина и  хидрообраде дизел горива укупног капацитета 3 милиона тона нафтних деривата  годишње дубина прераде рафинерије у Панчеву биће повећана на 84 одсто, а удео  производње белих деривата на 76 одсто. Обим индустријског  отпада у атмосферу  смањиће се до нивоа који прописују норме Европске Уније за производна предузећа.

Од 2013. године Рафинерија НИС у Панчеву у потпуности ће прећи на производњу  бензина и дизела који одговарају захтевима евро-5 стандарда. После пуштања у рад  новог комплекса годишњи обим производње бензина евро-5 стандарда биће повећан  на 638 000 тона, а дизела на 1 милион 538 тона. То ће омогућити НИС-у  не само да  потврди статус највећег испоручиоца висококвалитетног горива на домаћем тржишту,  већ и да почне извоз у земље балканског региона. Значајно повећање еколошкх  карактеристика произведеног горива ће такође благотворно утицати на стање животне  средине.

Обим инвестиција  Гаспром њефта у пројекат модернизације и реконструкције  Рафинерије НИС достигао је 547 милиона евра, од којих је 397 милиона било утрошено  на изградњу комплекса хидрокрекинга, а преко 150 милиона евра – на модернизацију и  изградњу објеката индустријске инфраструктуре рафинерије, изградњу водоничког  постројења и еколошке пројекте.

“Успешан завршетак програма модернизације и реконструкције Рафинерије у Панчеву  потврђује да је Гаспром њефт у потпуности и у року извршио инвестиционе обавезе по  споразуму с Владом Србије. За протекле три године ефикасност НИС-а је значајно  повећана, што је компанији омогућило да почне да остварује приход и да постане један  од лидера на тржишту балканског региона. НИС тренутно разрађује стратегију даљег  развоја рафинерије и њених производних капацитета, како би постао највећи учесник  на балканском тржишту нафтних деривата и ојачао позиције  Гаспром њефта на  међународном тржишту”, изјавио је председник Извршног одбора Гаспром њефта  Александар Дјуков.

У оквиру програма модернизације и реконструкције Рафинерије у Панчеву током 2009-2012. изграђено је:

• постројење за лаки хидрокрекинг вакумског газолина и хидрообраду средњих

дестилата;

• постројење за производњу водоника;

• постројење за регенерацију сумпорне киселине;

• постројење за гранулацију сумпора;

• постројење за регенерацију амина;

• уређај за пречишћавање киселих вода;

• уређај за пречишћавање гасова хидрокрекинга.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ