Контакт

Претражи

НИС објављује консолидоване резултате пословања за девет месеци 2015. године

26 октобра, 2015

НИС објављује консолидоване резултате пословања за девет месеци 2015. годинеНИС објављује консолидоване резултате пословања за девет месеци 2015. године, припремљене у складу са међународним стандардима финансијског извештавања.

Компанија је задржала профитабилност пословања, упркос неповољним макроекономским условима и ниским ценама сирове нафте на светском тржишту. Континуирано спровођење програма повећања оперативне ефикасности и смањање трошкова допринели су остваривању нето добити групе НИС у износу од 10,9 милијарди динара у првих девет месеци 2015. године. Показатељ EBITDA износио је 32,3 милијарди динара.

НИС је наставио да инвестира тако да је у првих девет месеци 2015. године за финансирање инвестиција издвојено укупно 18,95 милијарди динара, од чега највише у област истраживања и производње нафте и гаса. Оперативни новчани ток повећан је за 87 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, док је укупан ефекат мера повећања оперативне ефикасности 5,8 милијарди динара. Обим директних и индиректних пореских обавеза НИС групе износи 109,3 милијарди динара што је за 12 одсто више него у првих девет месеци 2014. године.

Што се тиче оперативних показатеља, укупан промет нафтних деривата већи је за четири одсто у поређењу са истим периодом 2014. године и износи 2.335 хиљада тона, док је промет у иностраним активама повећан за 23 процената. Укупна производња нафте и гаса достигла је 1.190 хиљада условних тона. Обим прераде износи 2.401 хиљаду тона, што премашује прошлогодишњи показатељ за седам процаната. Такође, НИС је у трећем кварталу, у августу ове године, трећу годину заредом акционарима исплатио дивиденду. Укупно је исплаћено 7,64 милијарди динара, што је 25 одсто нето добити компаније у 2014. години.

„Сви наши напори су у протеклом периоду били усмерени на одржавање профитабилности компаније упркос сложеним макроекономским трендовима. У томе смо успели јер смо непрестано радили на повећању оперативне ефикасности и на томе сам захвалан свим запосленима. Захвални смо и акционарима на подршци коју нам пружају, а ми смо исплатом дивиденди показали да смо остали сигуран извор прихода“, рекао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а поводом објављивања резултата пословања за девет месеци 2015. године.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ