Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2015. godine

Oktobar 26, 2015

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2015. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Kompanija je zadržala profitabilnost poslovanja, uprkos nepovoljnim makroekonomskim uslovima i niskim cenama sirove nafte na svetskom tržištu. Kontinuirano sprovođenje programa povećanja operativne efikasnosti i smanjanje troškova doprineli su ostvarivanju neto dobiti grupe NIS u iznosu od 10,9 milijardi dinara u prvih devet meseci 2015. godine. Pokazatelj EBITDA iznosio je 32,3 milijardi dinara.

NIS je nastavio da investira tako da je u prvih devet meseci 2015. godine za finansiranje investicija izdvojeno ukupno 18,95 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Operativni novčani tok povećan je za 87 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti 5,8 milijardi dinara. Obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe iznosi 109,3 milijardi dinara što je za 12 odsto više nego u prvih devet meseci 2014. godine.

Što se tiče operativnih pokazatelja, ukupan promet naftnih derivata veći je za četiri odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine i iznosi 2.335 hiljada tona, dok je promet u inostranim aktivama povećan za 23 procenata. Ukupna proizvodnja nafte i gasa dostigla je 1.190 hiljada uslovnih tona. Obim prerade iznosi 2.401 hiljadu tona, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za sedam procanata. Takođe, NIS je u trećem kvartalu, u avgustu ove godine, treću godinu zaredom akcionarima isplatio dividendu. Ukupno je isplaćeno 7,64 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije u 2014. godini.

„Svi naši napori su u proteklom periodu bili usmereni na održavanje profitabilnosti kompanije uprkos složenim makroekonomskim trendovima. U tome smo uspeli jer smo neprestano radili na povećanju operativne efikasnosti i na tome sam zahvalan svim zaposlenima. Zahvalni smo i akcionarima na podršci koju nam pružaju, a mi smo isplatom dividendi pokazali da smo ostali siguran izvor prihoda“, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a povodom objavljivanja rezultata poslovanja za devet meseci 2015. godine.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI