Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2015. godine

Oktobar 26, 2015

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2015. godineNIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2015. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Kompanija je zadržala profitabilnost poslovanja, uprkos nepovoljnim makroekonomskim uslovima i niskim cenama sirove nafte na svetskom tržištu. Kontinuirano sprovođenje programa povećanja operativne efikasnosti i smanjanje troškova doprineli su ostvarivanju neto dobiti grupe NIS u iznosu od 10,9 milijardi dinara u prvih devet meseci 2015. godine. Pokazatelj EBITDA iznosio je 32,3 milijardi dinara.

NIS je nastavio da investira tako da je u prvih devet meseci 2015. godine za finansiranje investicija izdvojeno ukupno 18,95 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Operativni novčani tok povećan je za 87 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti 5,8 milijardi dinara. Obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe iznosi 109,3 milijardi dinara što je za 12 odsto više nego u prvih devet meseci 2014. godine.

Što se tiče operativnih pokazatelja, ukupan promet naftnih derivata veći je za četiri odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine i iznosi 2.335 hiljada tona, dok je promet u inostranim aktivama povećan za 23 procenata. Ukupna proizvodnja nafte i gasa dostigla je 1.190 hiljada uslovnih tona. Obim prerade iznosi 2.401 hiljadu tona, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za sedam procanata. Takođe, NIS je u trećem kvartalu, u avgustu ove godine, treću godinu zaredom akcionarima isplatio dividendu. Ukupno je isplaćeno 7,64 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije u 2014. godini.

„Svi naši napori su u proteklom periodu bili usmereni na održavanje profitabilnosti kompanije uprkos složenim makroekonomskim trendovima. U tome smo uspeli jer smo neprestano radili na povećanju operativne efikasnosti i na tome sam zahvalan svim zaposlenima. Zahvalni smo i akcionarima na podršci koju nam pružaju, a mi smo isplatom dividendi pokazali da smo ostali siguran izvor prihoda“, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a povodom objavljivanja rezultata poslovanja za devet meseci 2015. godine.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI