Контакт

Претражи

НИС група објављује консолидоване резултате пословања за прво полугодиште 2017. године

Јули 27, 2017

Нето добит НИС групе у првих шест месеци 2017. године износи 12,4 милијарде динара, што је четири пута више у односу на прво полугодиште прошле године (3,1 милијардa динара).

Показатељ EBITDA је за 71 одсто виши у поређењу са првим полугодиштем 2016. године и износи 22,5 милијарди динара. Притом је ефекат програма мера за повећање оперативне ефикасности НИС на показатељ EBITDA у овом извештајном периоду износио 2,8 милијарди динара.

Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних приходa су износиле 80,3 милијарде динара што је 5 одсто више него у првих шест месеци 2016. године.

Производња нафте и гаса НИС за првих шест месеци износила је 692 хиљаде условних тона, док је обим прераде у рафинеријским капацитетима НИС-а износио 1,6 милиона тона. Укупан обим продаје нафтних деривата износио је 1,6 милиона тона, при чему је малопродаја у Србији забележила раст од 2 одсто у односу на првих шест месеци 2016. године.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС а.д. Нови Сад, рекао је:„Финансијски резултати НИС у првој половини године показују сигурну позитивну динамику. За извештајни период у развој НИС-а смо инвестирали 10 милијарди динара, што је 9 одсто више него у првих 6 месеци претходне године. Настављамо са инвестицијама – компанија улази у активну фазу друге етапе модернизације Рафинерије у Панчеву. Убеђен сам да ће нови развојни пројекти и даље повећање ефикасности пословања обезбедити јачање позиције НИС на енергетском тржишту Балкана“.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ