Контакт

Претражи

Гаспром оснива компанију за изградњу термоелектране у Србији

Јун 20, 2015

У оквиру Петербуршког међународног економског форума потписан је споразум акционара између ОАД „Центренергохолдинга“ (припада Групи „Гаспром енергохолдинг“) и НИС а.д. Нови Сад (Група „Газпром њефт“) о формирању компаније Serbskaya Generaciya LLC Novi Sad, која ће реализовати пројекат изградње термоелектране (ТЕ) капацитета 140 МWt с могућношћу проширења до 208 МWt у Панчеву (Република Србија).

Споразум су потписали генерални директор „Гаспром енергохолдинг“ д.о.о. и ОАД „Центренергохолдинг“ Денис Фјодоров и генерални директор НИС а.д. Нови Сад Кирил Кравченко, у присуству председника Извршног одбора ОАД „Гаспром“ Алексеја Милера.

Према документу, ОАД „Центренергохолдинг“ имаће 51% акција Serbskaya Generaciya LLC Novi Sad, осталих 49% биће у власништву НИС а.д. Нови Сад.

Планира се да ће производња електричне и топлотне енергије у ТЕ у првом реду обезбедити потребе рафинерије НИС-а, а могуће и петрохемијског комбината ХИПП Петрохемија, стратешког партнера НИС, које се налазе у Панчеву. Преостала количина електричне енергије биће реализована на енергетском тржишту Србије.

Предвиђена је изградња ТЕ на бази технологије парно-гасног циклуса, која је најекономичније и еколошки најефикасније решење. Ова технологија обезбеђује висок коефицијент искоришћења и, следствено, ниску потрошњу горива. То ће омогућити да се смање потенцијални трошкови снабдевања енергијом петрохемијског комбината ХИПП Петрохемија. Основно гориво нове централе биће природни гас.

У овом тренутку завршено је пројектовање ТЕ и припремљена документација за земљишну парцелу на којој се планира изградња.

Предвиђено је да изградња ТЕ почне 2015. године, а пуштање у рад 2018. Планиран обим инвестиција је до 140 милиона евра. Основни део инвестиција обезбедиће Група „Гаспром енергохолдинг“.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ