Kontakt

Pretraži

Gasprom osniva kompaniju za izgradnju termoelektrane u Srbiji

Jun 20, 2015

Gasprom osniva kompaniju za izgradnju termoelektrane u SrbijiU okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma potpisan je sporazum akcionara između OAD „Centrenergoholdinga“ (pripada Grupi „Gasprom energoholding“) i NIS a.d. Novi Sad (Grupa „Gazprom njeft“) o formiranju kompanije Serbskaya Generaciya LLC Novi Sad, koja će realizovati projekat izgradnje termoelektrane (TE) kapaciteta 140 MWt s mogućnošću proširenja do 208 MWt u Pančevu (Republika Srbija).

Sporazum su potpisali generalni direktor „Gasprom energoholding“ d.o.o. i OAD „Centrenergoholding“ Denis Fjodorov i generalni direktor NIS a.d. Novi Sad Kiril Kravčenko, u prisustvu predsednika Izvršnog odbora OAD „Gasprom“ Alekseja Milera.

Prema dokumentu, OAD „Centrenergoholding“ imaće 51% akcija Serbskaya Generaciya LLC Novi Sad, ostalih 49% biće u vlasništvu NIS a.d. Novi Sad.

Planira se da će proizvodnja električne i toplotne energije u TE u prvom redu obezbediti potrebe rafinerije NIS-a, a moguće i petrohemijskog kombinata HIPP Petrohemija, strateškog partnera NIS, koje se nalaze u Pančevu. Preostala količina električne energije biće realizovana na energetskom tržištu Srbije.

Predviđena je izgradnja TE na bazi tehnologije parno-gasnog ciklusa, koja je najekonomičnije i ekološki najefikasnije rešenje. Ova tehnologija obezbeđuje visok koeficijent iskorišćenja i, sledstveno, nisku potrošnju goriva. To će omogućiti da se smanje potencijalni troškovi snabdevanja energijom petrohemijskog kombinata HIPP Petrohemija. Osnovno gorivo nove centrale biće prirodni gas.

U ovom trenutku završeno je projektovanje TE i pripremljena dokumentacija za zemljišnu parcelu na kojoj se planira izgradnja.

Predviđeno je da izgradnja TE počne 2015. godine, a puštanje u rad 2018. Planiran obim investicija je do 140 miliona evra. Osnovni deo investicija obezbediće Grupa „Gasprom energoholding“.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI