Контакт

Претражи

Почетак геолошких истрживања нафте и гаса на територији Републике Српске

Октобар 13, 2011

Предузеће „Јадран-Нафтагас“ д.о.о. Бања Лука почиње геолошка испитивања на територији Републике Српске, на основу концесије на истраживање и коришћење угљоводоника (сирове нафте и гаса), које је „Јадран-Нафтагасу“ доделила Влада Републике Српске, односно надлежно Министарство индустрије, енергетике и рударства.

Сеизмичка истраживања ће се изводити на територији од 210 км, која обухвата простор од Новог Града до Добоја, односно општине Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Приједор, Оштра Лука, Бања Лука, Челинац, Прњавор и Добој.

Такође, истраживања ће се спровести и на додатних 490 км на простору Семберије, у оквиру које су општине Бјељина, Угљевик, Лопаре, као и један део Зворника. Програмом инвестиција за период до 2014. године, у геолошка истраживања нафте и гаса на подручју Републике Српске биће инвестиран 41 милион долара. У овој години, инвестиције у истраживања износе 4,05 милиона евра.

Додатна информација: Сеизмичка 2Д испитивања представљају основну методу истраживања нафте и гаса. Циљ ових испитивања је да се генерално сагледа геолошка грађа и дефинише геолошки модел, односно издвоје најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса.

На основу резултата интерпретације ових података дефинисаће се потенцијални локалитети за истражно бушење. “Јадран-Нафтагас” је заједничко предузеће НИС-а и „НефтегазИнКора“, ћерке-фирме руске компаније „Зарубежњефт“, основано крајем прошле године у Бањалуци и бави се истраживањем и производњом угљоводоника на територији Републике Српске.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI