Kontakt

Pretraži

Počinju istraživanja nafte i gasa na području Republike Srpske

Oktobar 13, 2011

Preduzeće „Jadran-Naftagas“ d.o.o. Banja Luka počinje geološka ispitivanja na teritoriji Republike Srpske, na osnovu koncesije na istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa), koje je „Jadran-Naftagasu“ dodelila Vlada Republike Srpske, odnosno nadležno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Seizmička istraživanja će se izvoditi na teritoriji od 210 km, koja obuhvata prostor od Novog Grada do Doboja, odnosno opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banja Luka, Čelinac, Prnjavor i Doboj.

Takođe, istraživanja će se sprovesti i na dodatnih 490 km na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bjeljina, Ugljevik, Lopare, kao i jedan deo Zvornika.

Programom investicija za period do 2014. godine, u geološka istraživanja nafte i gasa na području Republike Srpske biće investiran 41 milion dolara. U ovoj godini, investicije u istraživanja iznose 4,05 miliona evra.

Dodatna informacija: Seizmička 2D ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. “Jadran-Naftagas” je zajedničko preduzeće NIS-a i „NeftegazInKora“, ćerke-firme ruske kompanije “Zarubežnjeft”, osnovano krajem prošle godine u Banjaluci i bavi se istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI