Kontakt

Pretraži

Rezultati poslovanja NIS-a za prvih devet meseci 2011. godine

Oktobar 27, 2011

Danas je NIS na beogradskoj Berzi predstavio rezultate poslovanja za prvih devet meseci 2011.godine.

Prema nekonsolidovanom i nerevidiranom finansijskom izveštaju koji je sastavljen u skladu sa međunarodnim standardima, NIS je u prvih devet meseci ove godine ostvario neto dobit od 27,1 milijardu dinara. Na povećanje dobiti najviše je uticao ojačan kurs domaće valute (u odnosu na dolar i evro), zatim povećanje efikasnosti poslovanja, kao i rast proizvodnje domaće nafte i gasa.

Neto dobit pre kursnih razlika je 22,7 milijardi dinara, što je 71% više nego u istom periodu prošle godine.

EBITDA za devet meseci 2011. godine iznosi 32,3 milijarde dinara, odnosno 88% više u odnosu na isti pokazatelj u istom periodu prošle godine.

Prihod od prodaje bez akciza je 133 milijarde dinara (19 odsto više u poređenju sa 2010). Operativni novčani tok (OCF) za prvih devet meseci iznosi 17,4 milijarde dinara, odnosno 23 odsto je viši od prošlogodišnjeg.

Ukupan dug prema bankama sveden je u prvih devet meseci ove godine na 506 miliona dolara, što je za 105 miliona dolara manje u odnosu na 1. januar 2011. godine.

Obim plaćenih poreza i fiskalnih obaveza je isti kao i u prvih 9 meseci prethodne godine i iznosi 61,9 milijardi dinara.

U ovom periodu proizvedeno je 1.108,6 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, što je za 26 odsto više u odnosu na nivo proizvodnje za prvih devet meseci prošle godine. U NIS-ovim rafinerijama prerađeno je u prvih devet meseci 1.574 hiljada tona nafte, odnosno 20 odsto manje nego 2010. godine, usled sprovođenja planiranog remonta u Rafineriji nafte Pančevo tokom marta i septembra ove godine.

U prvih devet meseci ove, godine promet je oko 7,7 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, u najvećoj meri zbog smanjenja izvoza za 33 odsto, a u cilju optimizacije strukture prometa. Pad maloprodaje od 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine je posledica pada potrošnje na tržištu u celinu, kao i zatvaranja benzinskih stanica zbog rekonstrukcije.

U periodu od jula do septembra 2011. godine puštene su u rad četiri totalno rekonstruisane benzinske stanice (Kragujevac 5, Mali Požarevac, Kragujevac 2 i Vršac 2), puštena je u rad jedna nova benzinska stanica (u Plandištu) i 11 TNG instalacija. Od početka godine NIS je pustio u rad sedam rekonstruisanih i dve novoizgrađene benzinske stanice, kao i 22 TNG instalacije širom Srbije.

Od početka godine NIS je realizovao 16,32 milijarde dinara za investicije, pri čemu je značajan najveći deo sredstava bio usmeren ka projektu modernizacije (MHC/DHT), rekonstrukciji i izgradnji benzinskih stanica, izgradnji postrojenja za regeneraciju istrošene sumporne kiseline i rekonstrukciji pristaništa u Rafineriji nafte Pančevo.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI