Kontakt

Pretraži

Pušteno u rad gasno polje „Torda Plitko“

Mart 11, 2011

Blok ”Istraživanje i proizvodnja” NIS a.d. Novi Sad pustio je u proizvodnju dve bušotine na novom gasnom polju, koje će dnevno proizvoditi do 80 000 kubnih metara gasa.

Planom proizvodnje za 2011. godinu, na gasnom polju Torda Plitko predviđena je proizvodnja od preko 30 miliona kubnih metara gasa.

Pre puštanja u rad gasnog polja Torda Plitko, prethodno je obavljeno ispitivanje na osnovu kojeg je potvrđeno postojanje komercijalnog gasnog polja NIS a.d. Novi Sad. Istražnu bušotinu ”Tdp-1“ (Torda plitko-1) koja se nalazi u srednjem Banatu i udaljena je oko 5 kilometara od Banatskog Dvora, NIS a.d. Novi Sad je izbušio u februaru prošle godine, kada je započeo istraživanje i ustanovio postojanje metanskog gasa, visokog kvaliteta. U septembru prošle godine u blizini prve, izbušena je i druga bušotina ”Tdp-2“(Torda plitko-2) koja je imala za cilj povećanje rezervi i proizvodnje gasa, kao i utvrđivanje granica polja Torda Plitko. Nakon procesa istraživanja, obe bušotine su povezane zajedničkim gasovodom do Sabirne gasne stanice Banatski Dvor, dužine oko 8 kilometara.

Radove na gasnom polju Torda Plitko zajedno su u okviru NIS a.d. Novi Sad izveli Blok ”Istraživanje i proizvodnja” i Blok ”Servisi”. Investicija je vredna oko 150 miliona dinara.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI