Контакт

Претражи

Свечано пуштено у рад ново постројење у Рафинерији нафте Панчево

Новембар 19, 2020

Свечано пуштено у рад ново постројење у Рафинерији нафте Панчево„Дубока прерада“ за веће количине најквалитетнијих горива и почетак домаће производње нафтног кокса

У Рафинерији нафте Панчево данас је свечано пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, пројекат вредан више од 300 милиона евра. Изградњом новог производног комплекса НИС је у сарадњи водећих акционара, руске компаније „Гаспром њефт“ и Републике Србије, наставио са сталном модернизацијом Рафинерије у Панчеву и напорима да се унапреди квалитет радних процеса, производа и услуга.

Пројекат „Дубока прерада“ доноси НИС-у, Републици Србији и њеним грађанима бројне еколошке, пословне и друге користи. Нови комплекс омогућава оптимално искоришћење капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање дубине прераде до 99,2 одсто (са 86 одсто у 2017. години) што је у рангу најбољих светских рафинерија по овом показатељу. То ће значити повећану производњу висококвалитетних горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса, као и почетак производње нафтног кокса, производа који је до сада увожен у нашу земљу. Такође, биће значајно унапређена заштита животне средине јер престаје производња мазута са високим садржајем сумпора. Са друге стране, НИС ће овим пројектом учврстити позицију лидера на домаћем и појачати конкурентност на регионалном тржишту нафтних деривата. На новом постројењу упослено је 63 новозапослених, док су домаћи извођачи чинили 80 одсто радне снаге ангажоване током изградње комплекса.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ