Kontakt

Pretraži

Svečano pušteno u rad novo postrojenje u Rafineriji nafte Pančevo

Novembar 19, 2020

Svečano pušteno u rad novo postrojenje u Rafineriji nafte Pančevo„Duboka prerada“ za veće količine najkvalitetnijih goriva i početak domaće proizvodnje naftnog koksa

U Rafineriji nafte Pančevo danas je svečano pušteno u rad postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, projekat vredan više od 300 miliona evra. Izgradnjom novog proizvodnog kompleksa NIS je u saradnji vodećih akcionara, ruske kompanije „Gasprom njeft“ i Republike Srbije, nastavio sa stalnom modernizacijom Rafinerije u Pančevu i naporima da se unapredi kvalitet radnih procesa, proizvoda i usluga.

Projekat „Duboka prerada“ donosi NIS-u, Republici Srbiji i njenim građanima brojne ekološke, poslovne i druge koristi. Novi kompleks omogućava optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje dubine prerade do 99,2 odsto (sa 86 odsto u 2017. godini) što je u rangu najboljih svetskih rafinerija po ovom pokazatelju. To će značiti povećanu proizvodnju visokokvalitetnih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje naftnog koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u našu zemlju. Takođe, biće značajno unapređena zaštita životne sredine jer prestaje proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Sa druge strane, NIS će ovim projektom učvrstiti poziciju lidera na domaćem i pojačati konkurentnost na regionalnom tržištu naftnih derivata. Na novom postrojenju uposleno je 63 novozaposlenih, dok su domaći izvođači činili 80 odsto radne snage angažovane tokom izgradnje kompleksa.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI