Контакт

Претражи

Пуштено у рад гасно поље „Торда Плитко“

Март 11, 2011

Блок “Истраживање и производња“ НИС а.д. Нови Сад пустио је у производњу две бушотине на новом гасном пољу, које ће дневно производити до 80 000 кубних метара гаса.

Планом производње за 2011. годину, на гасном пољу Торда Плитко предвиђена је производња од преко 30 милиона кубних метара гаса.

Пре пуштања у рад гасног поља Торда Плитко, претходно је обављено испитивање на основу којег је потврђено постојање комерцијалног гасног поља НИС а.д. Нови Сад. Истражну бушотину “Тдп-1“ (Торда плитко-1) која се налази у средњем Банату и удаљена је око 5 километара од Банатског Двора, НИС а.д. Нови Сад је избушио у фебруару прошле године, када је започео истраживање и установио постојање метанског гаса, високог квалитета. У септембру прошле године у близини прве, избушена је и друга бушотина “Тдп-2“(Торда плитко-2) која је имала за циљ повећање резерви и производње гаса, као и утврђивање граница поља Торда Плитко. Након процеса истраживања, обе бушотине су
повезане заједничким гасоводом до Сабирне гасне станице Банатски Двор, дужине око 8 километара.

Радове на гасном пољу Торда Плитко заједно су у оквиру НИС а.д. Нови Сад извели Блок “Истраживање и производња“ и Блок “Сервиси“. Инвестиција је вредна око 150 милиона динара.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI