Контакт

Претражи

Потписан Меморандум о разумевању са East West Petroleum Corp. за бушење 12 бушотина на 4 блока у Румунији

Мај 25, 2011

East West Petroleum Corp. (EWP) и Нафна индустрија Србије а.д. Нови Сад (у даљем тексту: НИС) су финализирали договор за сарадњу у сектору upstream у циљу брзог напретка у разради своја четири onshore блока у Румунији:EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) и EX-8 (Blled). Планирани заједнички програм укључиваће добијање и обраду око 900 sq km 2D 600 kv km 3Д сеизмичких података са минимум 12 бушотина које се планирају за бушење у Румунији.

У првом споразумуEast West Petroleum Corp. је са Румунском националном агенцијом за минералне ресурсе потписала Споразум о концесији за четири onshore истраживачка блокаEX-2 (Tria) EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) и EX-8 (Blled).

Нове нафтне лиценце налазе се у западном региону Румуније, у богатом Панонским базену. Блокови обухватају подручје од око 1 000 000 јутара. Блокови са вишенаменским циљевима за истраживање, леже у високо продуктивном региону западне Румуније. Блокови су експлоатисани прилично умерено, тако да је претходна екплоатација територије углавном ограничена на плитке структурне замке. ЕWП је одредила одређени број структурних и стратиграфских жила у дубљим секторима и планира да фокусира своја истраживања на конвенционалне нафтне и гасне потенцијале, као додатак неконвенционалном потенцијалу шкриљчаног гаса.

EWP и НИС планирају опсежну сарадњу на истраживању и производњи нафте и гаса са подручја преко миллион јутара у четири области концесије. И конвенционални и неконвенционални ресурсни потенцијал је потврђен на овој територији, која се налази у близини многобројних нафтних и гасних поља. Планирани заједнички радни програм укључиће и добијање и обраду око 900 km 2-D i 600 kv km 3-Д сеизмичких података током прве две године рада. Нови сеизмички подаци користиће се за побољшање нивоа одређеног броја перспективних конвенционалних нафтних и гасних жила које су потврђене на овом подручју, да би се даље проучио неконвенционлни шкриљчани потенцијал и одабрала места за бушење. У складу са условима споразума EW ће задржати 15% реализоване камате у току Фазе 1 (обавезна) и Фазе 2 (опциона) истраживања, као и реализовану камату на сва открића, све до објаве њихове комерцијалности. EWP ће задржати 15% удела у укупној производњи која се реализује са ове четири концесије.

НИС је лидер у истраживањима у овом сектору Панонског базена. Компанија тренутно врши обимна истраживања и производњу у региону Војводине у северној Србији, која се граничи са Румунским Периам и Билед концесијама. Очекује се да ће оперативне могућности компаније и геолошко познавање региона значајно допринети успешности румунског програма истраживања.

Програми истраживања подлежу коначној ратификацији Споразума о концесији од стране Владе. Територија која се рентира НИС-у подлеже даљим договориима и одобрењима од стране НАМР (Национална агенција за минералне ресурсе), која се очекују ускоро након што румунска Влада ратификује Концесије. „Нови заједнички пројекат развоја блокова на територији Румуније, који су саставни део имовинског портфолија Компаније, један је од низа корака које је компанија НИС предузела како би проширила своје присуство изван Србије и реализовала стратегију трансформације компаније у активног регионалног играча на балканском енергетском тржишту. Активно учешће НИС-а у овом пројекту омогућиће нам да стекнемо нова искуства и да применимо иновативне технологије за разраду комплексних резерви. Према нашим прорачунима, успешни резултати истраживања омогућиће компанији да удвостручи своје резерве”, рекао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.

Денис Сугаипов, први заменик генералног директора НИС а.д. је изјавио: „Посао који смо склопили са EWP доноси неколико оперативних синергија и за компаније и за румунски енерегетски сектор. Пре свега, НИС-ово познавање геологије Панонског базена и успех у прогресији резерви и повећање производње могу се имплементирати у области истраживања која је веома близу региона Северни Банат у Србији. Као друго, EWP може да допринесе својим искуством у области неконвенционалних резерви из Северне Америке где су такви пројекти били изузетно заступљени током претходне деценије. И коначно, румунски енергетски сектор чека на иностране инвестиције. Смањење тренда производње нафте и гаса у земљи, и недостатак инвестиција у истраживање, нарочито у западним деловима земље, пружају нам прилику да променимо овакву ситуацију и да поновимо причу о успеху у Србији и у Румунији, омогућивши тиме отварање додатних радних места, али и Влади да заради више новца од пореза. Надам се да ће овај посао донети резултате у блиској будућности и омогућити одрживи развој читавог региона”.

Greg Renwick, председник и CEO East West је прокоментарисао, „Изразито смо задовољни потписивањем Споразума о концесији са Националном агенцијом за минералне ресурсе као део стратегије Компаније да створи територије конвенционалних и неконвенционалних ресурса у источној Европи. Ови блокови имају значајан нафтни и гасни потенцијал и обезбеђују компанији значајну улазну позицију у земљи која је имала дугу и успешну историју у истраживању и производњи. Радујемо се почетку радног програма на блоковима, у сарадњи са румунским властима”.

David Sidoo, председник East West је рекао: “Ови споразуми су кулминација више месеци напорног рада и сигурни смо да смо у Нафтној индустрији Србије, ћерки компанији Газпром нефта, нашли кључног и стратешког партнера, са значајним радним искуством и оним неопходним финансијским и радним могућностима које се могу применити на румунске концесије и врло брзо се могу развити са разрадом румунских концесија.”

О корпорацији East West Petroleum:

East West Petroleum Corp. послује на берзиTSX Venture Exchange под ознаком EW. East West је компанија у развоју за истраживање и производњу која се фокусира на конвенционалне и неконвенционалне нафтне изворе. East West тренутно поседује производне капацитете у Египту и Канади, и истраживачке и експлоатационе капацитете у Индији, 5 млн. јутара у споразуму о заједничком истраживању са Kuwait Energy у Египту, Јемену, Русији, Украјини и 1 млн. јутара у Румунији.

О Нафтној индустрији Србије а.д. Нови Сад

Нафтна Индустрија Србије а.д. Нови Сад основана је 1991. године као јавно предузеће за истраживање, производњу, прераду и промет сирове нафте, нафтних деривата и природног гаса. Од 2005. године НИС послује као акционарско друштво. Године 2009., на основу међудржавног споразума између Русије и Србије, 51% акција НИС-а је купила руска компанија Газпром Нефт, једна од највећих и најбрже растућих компанија у Русији која је у марту 2011. године откупом од мањинских ацкионара додатно стекла 5,15% акција, тако да сада поседује укупно 56,15% акција. Данас је НИС највећа вертикално интегрисана нафтна и гасна компанија у југоисточној Европи, која послује у области истраживања, производње и прераде сирове нафте и природног гаса, као и промета широког спректра нафтних деривата.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI