Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2017. godine

Maj 10, 2017

U prvom tromesečju 2017. godine NIS grupa je znatno poboljšala finansijske rezultate.

Neto dobit je iznosila 5,4 milijarde dinara što je višestruko bolji rezultat od ostvarenog u prvom kvartalu 2016. godine kada je neto profit bio 261 milion dinara. Takođe, pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) u prva tri meseca 2017. godine bio je 11,1 milijardu dinara, što je gotovo tri puta više u odnosu na prethodni izveštajni period kada je isti pokazatelj iznosio 3,8 milijardi. Dobri rezultati u prvom tromesečju ostvareni su zahvaljujući disciplinovanom sprovođenju mera za povećanje operativne efikasnosti, uvećanju ukupnog obima prometa nafte i naftnih derivata, kao i zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu.

U prvom tromesečju 2017. godine, NIS je nastavio sa investicijama u strateške projekte. U prvom kvartalu 2017. godine uloženo je ukupno 4,7 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje, kao i u segment prerade. Istovremeno, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su u prvom kvartalu 2017. godine iznosile 35,6 milijardi dinara, 8 odsto više nego za prva tri meseca 2016.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 343 hiljade uslovnih tona, dok je u prva tri meseca 2017. godine prerađeno 765 hiljada tona nafte i poluproizvoda. Ukupan promet dostigao je 714 hiljada tona što je 2 odsto više u odnosu na prvo tromesečje 2016. godine. Obim prodaje na maloprodajnom tržištu Srbije porastao je za tri odsto i iznosio je 155 hiljada tona, dok je promet u inostranim aktivama 25 odsto veći u odnosu na prošlogodišnji rezultat. Proizvodnja električne energije u NIS-ovim kapacitetima iznosila je 46.076 MWh, odnosno 15 odsto više nego u prvom kvartalu prethodne godine.

Jedno od najvećih dostignuća NIS grupe u prvom kvartalu 2017. godine jeste unapređenje proizvodne bezbednosti, pa je indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 13 odsto u poređenju sa prva tri meseca prošle godine.

„Rezultati koje je ostvario NIS u prvom kvartalu 2017. godine još jednom potvrđuju da smo u nimalo lakim spoljnim ekonomskim okolnostima izabrali pravi put razvoja. Uspešan odgovor na tržišne izazove omogućilo nam je, pre svega, sprovođenje mera za povećanje operativne efikanosti: efekat ovih mera na pokazatelj EBITDA se u prvom kvartalu procenjuje na 1,1 milijardu dinara. Dalje unapređenje operativne efikasnosti ostaje u našem fokusu i tokom 2017. godine. Realizacija ovog programa, kao i realizacija strateških investicionih projekata, postaće pouzdana osnova koja će trasirati celokupan razvoj NIS-a“ – istakao je generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI