Контакт

Претражи

Успешно организован НИС-ов Дан инвеститора

Децембар 18, 2012

Успешно организован НИС-ов Дан инвеститораЈуче су у панчевачкој рафинерији, представници најјачих банака у Србији, брокерских кућа, инвестиционих фондова, финансијски аналитичари, као и припадници инвестиционе јавности, имали прилику да виде искораке које је НИС већ начинио у модернизацији рафинеријске прераде, али и да чују о пословним плановима, који ће компанију у свим сегментима учврстити на позицији лидера у нафтном бизнису региона југоисточне Европе.

У оквиру одличне презентацији Николаса Петрија, руководиоца функције за инвестиције и стратегију НИС-а, о ономе што је учињено и што ће се тек радити у наредне три године, водио се дијалог експерата из кога се јасно могло закључити да је Гаспромњефт као већински власник за протекле три године преобразио НИС-а у економски јаку компанију која је спремна за конкурентску утакмицу на либерализованом тржишту.

За протекле три године, речи су Петрија, прешли смо пут од оловног бензина, који се тада производио једино у Србији и Албанији, до садашње продукције деривата, која је у потпуности усклађена са стандардима квалитета Европске уније. После модернизације рафинеријске прераде у Панчеву и инвестиционог улагања од 547 милиона евра, сада имамо техничко-технолошке могућност да производимо близу 1,6 милиона тона евро-дизела и преко 600 хиљада тона најквалитетнијег бензина. Јасно је да због конзумне моћи домаћег тржишта све ове количине не можемо пласирати у Србији, па је већ сада наша пословна политика усмерена на извоз деривата, пре свега, у Босну и Херцеговину и западне делове Бугарске и Румуније. У овом правцу ће ићи и наше инвестиције, а улагаће се у подизање нивоа експлоатације сирове нафте, даљу модернизацију рафинеријске прераде и у ширење малопродајне мреже за пласман деривата.

У наредне три године НИС ће инвестирати по 500 милиона евра годишње. Када је реч о Блоку прерада, наставиће се са инвестицијама са циљем достизања максималне дубине рафинерисјке прераде како би се смањили тешки остаци (мазут и битумен) и повећало учешће белих деривата. До средине идуће године одабраће се оптимално решења и приступиће се реализацији улагања у повећање дубине рафинеријске прераде у Панчеву. Већ крајем првог квартала 2013. године, биће донета и коначна одлука о инвестицијама у модернизацију новосадске рафинерије, где ће се производити уља и мазива врхунског квалитета.

Уз све ово, наставио је руководилац функције за инвестиције и стратегију НИС-а, обезбедићемо из властитих извора више од половине потребних количина сирове нафте за прераду у Панчеву, а на крају трогодишњег периода планирамо да достигнемо ниво годишње прераде од 4 милиона тона.

Овогодишњи НИС-ов Дан инвеститора у потпуности је оправдао очекивања и то су потврдили учесници овог скупа и ово ће, постати редован вид комуникације са потенцијалним инвеститорима. Ово је, како су оценили гости, најбољи начин да се анимирају купци и потенцијални купци НИС-ових акција како би се поспешило трговање НИС-овим акцијама на Београдској берзи.

После успешне презентације и отвореног дијалога представника менаџмента НИС-а са гостима, сви учесници су обишли рафинерију, у оквиру које су имали прилику да виде новоизграђена постројења у оквиру комплекса MHC&DHT и низ других објеката рафинеријске инфраструктуре.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ