Контакт

Претражи

Одбор директора НИС-a усвојио Бизнис план за 2020. годину

Децембар 20, 2019

Одбор директора НИС а.д. Нови Сад усвојио је Бизнис план за 2020. годину којим је потврђен наставак спровођења амбициозног инвестиционог програма. Тако ће у наредној години у даљи развој НИС-а у свим бизнис сегментима бити инвестирано 37,5 милијарди динара, а највише улагања биће реализовано у истраживање и производњу нафте и гаса, даљи развој прерађивачких капацитета и модернизацију малопродајне мреже.

Приоритет у области истраживања и производње у наредној години биће даља реализације програма бушења и геолошко истражних радова на профитабилним пројектима у Србији и иностраним концесијама, као и наставак тренда увећања резерви компаније.

Када је реч о преради, у 2020. години биће пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања у Рафинерији нафте Панчево, након чега ће НИС добијати веће количине најквалитетнијих деривата, а започеће и производња новог производа – кокса.

Основни правац улагања у сегменту промета нафтних деривата биће наставак модернизације малопродајне мреже у Србији и региону. Такође, приоритет НИС-а у овој области су и развој продаје новог производа, кокса, даљи развој промета премијалних горива, као и додатног асортимана.

У области енергетике, у 2020. години биће финализована изградња и пуштена у рад Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО) Панчево коју НИС реализује у сарадњи са „Гаспром енергохолдингом“. Овај пројекат изузетно је значајан за НИС јер ће се у новој електрани производити топлотна и електрична енергија првенствено за потребе Рафинерије нафте Панчево, док ће део произведене електричне енергије бити усмерен у енергетски систем Србије.

У наредној години НИС ће наставити и са процесом дигитализације на свим нивоима компаније и инвестирати у портфолио дигиталних пројеката, чиме се очекују дугорочни ефекти на показатељ EBITDA.

Такође, у фокусу НИС-а биће даља унапређења у области безбедности на раду и заштите животне средине како би се компанија додатно приближила свом циљу у овој области – радним процесима без повреда и негативних утицаја на животну средину.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ