Контакт

Претражи

НИС објављује консолидоване резултате пословања за први квартал 2015. године

Мај 4, 2015

НИС је у првом кварталу 2015. године пословаo у веома сложеним макроекономским условима. Прва три месеца обележили су веома ниске цене сирове нафте на светском тржишту и јачање долара, па су негативне курсне разлике биле готово 10 пута веће него у истом периоду прошле године. Упркос тешкој економској ситуацији, НИС је успео да повећа укупан промет нафтних деривата за шест одсто у поређењу са првим кварталом 2014. године, док је учешће на малопродајном тржишту Србије повећано за два одсто. Значајно је да је за 12% повећан обим премијум продаје и за 17% обим продаје у иностраним активима у поређењу с истим периодом 2014. године.

Повећан је обим директних и индиректних пореских обавеза НИС групе и износио је 14 одсто више него пре годину дана, односно 29,5 милијарде динара. Укупан ефекат мера повећања оперативне ефикасности и смањења основних трошкова у првом кварталу износио је 800 млн динара. Инвестиције НИС-а у прва три месеца 2015. године износиле су нешто више од седам милијарди динара, а највише је улагано у истраживање и производњу нафте и гаса, модернизацију капацитета прераде, као и у развој малопродајне мреже.

У преради је потписан уговор са компанијом CB&I за израду базног и проширеног базног пројекта за дубоку прераду, а у току јануара је завршен и ремонт постројења Битумен у Рафинерији нафте Панчево. У Блоку Промет је у области бункерисања остварена рекордна продаја евро дизела. У Блоку Енергетика су настављене активности на оснивању пројектне компаније за реализацију ТЕТО Панчево, а у рад је пуштена мала електрана на нафтно- гасном пољу Велебит. У сегменту истраживања и производње нафте и гаса, у првом кварталу су приведени крају радови на aминском постројењу у Елемиру.

Ипак, као последица неповољних макроекономских трендова показатељ EBITDА је у првом кварталу 2015. године износио 7,2 милијарде динара, што је 53 одсто мање него у истом периоду прошле године, док је забележен нето губитак у износу од 4,7 милијарде динара, узимајући у обзир наведени фактор негативних курсних разлика, као и у значајној мери утицај фактора коришћења скупих залиха нафте која је била купљена по вишим ценама.

Коментаришући резултате пословања у првом квартaлу 2015. године, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко је рекао: „Криза из прошле године се пренела и у прве месеце 2015. године, па су ови резултати били очекивани. Наш главни задатак је повећање оперативне ефикасности и спровођење програма уштеда у свим областима пословања. Али, без обзира на то, наставићемо да инвестирамо, пре свега у повећање резерви нафте и гаса и бићемо сигуран снабдевач нашим потрошачима. Упркос тешкој ситуацији, обим улагања у пројекте друштвене одговорности и даље ће остати у фокусу НИС-a, јер ми бринемо и о запосленима и заједници у којој послујемо“.

ПОГЛЕДАЈ СВЕ НОВОСТИ