Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2016. godine

Novembar 1, 2016

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2016. godineIako su prosečne cene sirove nafte tipa Urals u devet meseci 2016. godine bile oko 27 odsto niže u poređenju sa prethodnom godinom, NIS Grupa je zabeležila pozitivne finansijske rezultate. NIS Grupa je značajno poboljšala rezultat iz prvog polugodišta kada je neto dobit iznosila 3,1 milijardu dinara i prvih devet meseci ove godine završila sa neto dobiti od 7,7 milijardi dinara. Ostvareni pozitivni rezultati su u velikoj meri posledica primene programa za povećenje operativne efikasnosti čiji se efekti u devet meseci 2016. godine procenjuju na 5,7 milijardi dinara.

Uspeh je zabeležen i kod operativnih pokazatelja, od kojih su mnogi iznad biznis plana. Ukupan promet naftnih derivata za devet meseci 2016. iznosi 2,414 miliona tona što je 3 odsto više nego prethodne godine. Značajan rezultat ostvaren je u ino-aktivama, gde je obim prometa povećan 34 procenta u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, NIS je u poređenju sa istim periodom prošle godine za 1,3 odsto uvećao svoje učešće na maloprodajnom tržištu Srbije i ono sada iznosi 42,7 procenata. Bolji rezultat ostvaren je i u Bloku Energetika gde je ostvarena proizvodnja električne energije od 104.305 MWh, odnosno 21 odsto više u poređenju sa devet meseci prošle godine. Ukupna proizvodnja nafte i gasa u Srbiji i koncesijama iznosila je 1,108 miliona uslovnih tona što je u skladu sa planiranim obimom proizvodnje, dok je obim prerade nafte bio 2,376 miliona tona.

Međutim, niske cene sirove nafte uticale su na finansijske rezultate NIS Grupe: pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) je u devet meseci 2016. godine iznosio 22,5 milijardi dinara, odnosno 30 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno su povećane obaveze na ime poreza i drugih javnih prihoda NIS Grupe, tako da za devet meseci 2016. godine one iznose 117,5 milijardi dinara, što je 7 procenata više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos negativnim trendovima na tržištu, NIS nije odustao od odgovornog odnosa prema svojim akcionarima, zaposlenima i lokalnoj zajednici. Akcionarima je u septembru ove godine isplaćeno više od 4 milijarde dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti iz 2015. godine. NIS i dalje sledi kurs društveno-odgovornog poslovanja i nastavio je sa ulaganjem u zajednicu u kojoj posluje. U trećem kvartalu ove godine objavljeni su rezultati javnog konkursa u okviru korporativnog programa „Zajednici zajedno“ na osnovu kojeg će NIS projekte u 11 lokalnih samouprava širom Srbije podržati sa 110,5 miliona dinara. Nije se odustalo ni od unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu, pa su zapaženi rezultati postignuti i u ovoj oblasti – indikator povreda sa izgubljenim danima je 50 odsto manji u poređenju sa istim periodom 2015. godine.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a je izjavio: „Rezultati koje smo postigli još jednom dokazuju da smo kreirali dobar i otporan poslovni model. Ostali smo lider bez obzira na složene makroekonomske uslove. Za devet meseci 2016. godine uložili smo ukupno 14,5 milijardi dinara što potvrđuje status NIS-a kao vodećeg investitora u Srbiji. Naša ambicija je da budemo prvi i da budemo najefikasnija kompanija u zemlji. Očekujemo da nam mere operativne efikasnosti u 2016. godini donesu ukupnu uštedu od preko 8,5 milijardi dinara. To će nam omogućiti da zadržimo profitabilnost i nastavimo da razvijamo NIS.“

POGLEDAJ SVE NOVOSTI