Kontakt

Pretraži

Poslovanje NIS grupe u devet meseci 2023. godine

Oktobar 30, 2023

Ostvarene investicije od 21,9 milijardi dinara

U periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja iz istog perioda prošle godine. Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže. Pored investicionog zamaha, uspešno je ostvaren i drugi prioritet NIS grupe – zadržana je stabilnost na domaćem tržištu koje je uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata.

Finansijski rezultati NIS grupe ostvareni u prvih devet meseci 2023. godine u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, kao i regulacija cena goriva. Prosečna cena nafte tipa „Brent“ u izveštajnom periodu bila je 82,1 dolar za barel, što je 22 odsto manje u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine. Neto dobit NIS grupe iznosi 31,8 milijardi dinara, što je 54 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine. U istom periodu, pokazatelj EBITDA smanjen je 46 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara.

Obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe iznose 181,7 milijardi dinara, odnosno 2 odsto manje nego godinu dana ranije. NIS je stabilnosti budžeta Republike Srbije doprineo i putem isplate dividende za 2022. godinu u rekordnom iznosu od 23.364.924.716 dinara. Istovremeno je smanjena i zaduženost prema bankama koja na kraju perioda iznosi 548,1 milion evra, što je četiri odsto manje u odnosu na kraj septembra prošle godine.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u izveštajnom periodu iznosi 868,1 hiljadu uslovnih tona, što je 1,3 odsto manje u poređenju sa prošlom godinom. Važno je istaći da je, zahvaljujući investicijama i geološko-tehničkim aktivnostima, u devet meseci 2023. godine ostvaren blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,054 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto manje nego u istom periodu 2022. godine. Ukupno je prodato 2,995 miliona tona naftnih derivata, odnosno sedam odsto manje u poređenju sa prvih devet meseci prošle godine.

Kompanija je nastavila i sa primenom novih tehnologija. Na naftnim bušotinama NIS-a primenjena je ECO digitalna platforma koja u potpunosti automatizuje izradu bušotina. Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem maloprodajne mreže, pa je u rad pušten i drugi objekat na auto-putu „Miloš Veliki“.

Kompanija je nastavila i sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Solarne elektrane do sada su postavljene na ukupno 15 benzinskih stanica NIS-a.

Takođe, NIS je nastavio da podržava napore za poboljšanje standarda građana Srbije i potpisao Sporazum o saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se definišu pogodnosti za korisnike Penzionerskih kartica prilikom kupovine goriva i dopunskog asortimana na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:
„U trećem kvartalu ostvarili smo najbolje finansijske i operativne rezultate u 2023. godini. U kapitalne projekte investirali smo 10,4 milijarde dinara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Vođeni ovim rezultatima, do kraja godine ostaćemo posvećeni svojim prioritetima – daljoj modernizaciji kompanije, energetskoj tranziciji, ulaganju u društveno odgovorne projekte i građenju čvrstih partnerstava sa zajednicom u kojoj poslujemo“.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI