Kontakt

Pretraži

Petrohemija će za dve godine od gubitaša postati profitabilna kompanija

Decembar 2, 2011

Povodom sporazuma o strateškoj saradnji između NIS-a i Vlade Srbije u oblasti povećanja efikasnosti proizvodnje i finansijske stabilnosti HIP «Petrohemije», u Pančevu je, u prostorijama ove kompanije, održana konferencija za novinare.

Sporazum o strateškoj saradnji, koji je potpisan 21. novembra predstavili su generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, kao i generalni direktor HIP «Petrohemije» Saša Pavlov.

Konkretno, sporazum predviđa tri stuba oporavaka HIP Petrohemije: finansijsko restrukturiranje, realizaciju investicionog programa i promenu sistema menadžmenta kompanije. Nakon restrukturiranja dugovanja HIP Petrohemije prema Vladi Srbije, Srbijagasu, EPS-u, NIS-u i drugim poveriocima, uz realizaciju investicija, najveći akcionari „Petrohemije“ biće NIS (33,6 odsto), država i državne kompanije.

Tom prilikom, Kiril Kravčenko je istakao: -Kao što smo od NIS-a napravili najuspešniju kompaniju, uvereni smo da ćemo i u „Petrohemiji“ napraviti isti uspeh. Kadrovskim pojačanjem Upravnog i Izvršnog odbora „Petrohemije“ u čiji sastav će ući svetski eksperti, značajno će se povećati efikasnost kompanije. NIS će polovinom iduće godine završiti kompleks blagog hidrokrekinga i hidrodorade, a za dve godine dostići ćemo maksimum kapaciteta. U isto vreme, „Petrohemija“ je jedan od najvećih kupaca primarnog benzina koji se proizvodi u Rafineriji nafte Pančevo i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Nakon proširenja kapaciteta, Petrohemija će moći da udvostruči izvoz. Zato smo sigurni u uspeh ovog zajedničkog projekta, izjavio je Kravčenko.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI