Kontakt

Pretraži

Odbor direktora NIS-a usvojio korporativnu strategiju razvoja do 2025. godine

Decembar 15, 2017

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Integrisanu korporativnu strategiju razvoja Društva do 2025. godine kojom su postavljeni temelji za dalji razvoj u izazovnim makroekonomskim uslovima sa ciljem povećanja vrednosti kako za akcionare, tako i za zaposlene i zajednicu u kojoj NIS posluje.

Usvajanje nove strategije razvoja omogućiće da NIS i u narednom periodu ostane veliki poslodavac koji značajno doprinosi budžetu Srbije uplatama po osnovu poreza i dividendi. U periodu do 2025. godine planiran je rast pokazatelja EBITDA od prosečno 4 odsto godišnje. Takođe, do 2025. godine predviđen je obiman program investicija u iznosu od 2,2 milijarde dolara čime će NIS ostati u samom vrhu liste najvećih domaćih investitora.

Usvojena strategija razvoja kao prioritetne projekte za NIS ističe: povećanje dubine i efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo, očuvanje pokazatelja proizvodnje nafte i gasa i rast rezervi ugljovodonika, kao i formatiranje i modernizaciju maloprodajne mreže. Takođe, među strateškim ciljevima su i dalje širenje poslovanja kroz investicije u proizvodnju električne energije, kao i zadržavanje pozicije lidera po efikasnosti u regionu, uz punu optimizaciju operativnih performansi.

Definišući strateške pravce razvoja, NIS je imao u vidu realne okolnosti u kojima Blok Istraživanje i proizvodnja posluje već duži vremenski period. Stoga novousvojena strategija u Bloku Istraživanje i proizvodnja predviđa sprovođenje niza aktivnosti na razvoju resursne baze i realizaciji programa bušenja i geološko-tehničkih mera. Fokus je stavljen na profitabilne investicione projekte u Srbiji i regionu, koji imaju maksimalni efekat na ukupno poslovanje.

Strateški ciljevi razvoja Bloka Prerada su, između ostalih, poboljšanje energetske efikasnosti i stalan rast efikasnosti prerade. Projekat modernizacije rafinerijskih postrojenja, odnosno projekat povećanja dubine prerade Rafinerije nafte Pančevo ostaje ključni projekat za NIS u narednom periodu. Realizacija tog projekta, vrednog više od 300 miliona evra, omogućiće dodatnu diversifikaciju proizvodne palete proizvodima sa većim prinosom, ali i obezbediti snabdevanje tržišta visokokvalitetnim gorivima, što će doprineti i energetskoj stabilnosti Srbije. Komercijalni rad postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja počeće u trećem kvartalu 2019. godine.

Blok Promet nastaviće sa ulaganjima u modernizaciju, razvoj i unapređenje efikasnosti maloprodajne mreže, kao i u povećanje tržišnog učešća u regionu. Programima lojalnosti i stvaranjem jedinstvene prodajne ponude, benzinske stanice masovnog brenda NIS Petrol i premijum brenda GAZPROM proširiće ponudu za potrošače. U narednom periodu, NIS će se posvetiti i razvoju biznis-linija specijalizovanih proizvoda – avio-goriva, maziva i bunker goriva, i to kroz podizanje nivoa specijalizovane logistike i unapređenje kvaliteta proizvoda i pratećih usluga.

U domenu Energetike, NIS će nastojati da dalje diversifikuje poslovanje kroz investicije u proizvodnju električne energije. Ključni projekti u ovom segmentu poslovanja biće izgradnja nove termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, dalji rast proizvodnje električne energije iz kogeneracije i razvoj projekta vetrogeneracije. Jedan od glavnih fokusa je i unapređenje sistema energetske efikasnosti koja podrazumeva racionalno korišćenje raspoloživih resursa.

Predsednik Odbora direktora NIS-a, prvi zamenik generalnog direktora „Gazprom nefta“ Vadim Jakovljev je istakao: „Danas je NIS najveća i najefikasnija kompanija Srbije, jedan od ključnih energetskih igrača Balkanskog regiona. Siguran sam da će dugoročna strategija NIS-a, koja definiše vektore razvoja biznisa u Srbiji i izvan njenih granica obezbediti da se ubuduće poveća konkurentna sposobnost kompanije na tržištima Istočne Evrope, a realizacija strateških projekata kompanije će omogućiti povećanje profitabilnosti poslovanja za akcionare“.

Povodom usvajanja Integrisane korporativne strategije razvoja do 2025. godine, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je kazao: „Uvereni smo da će Strategija koju smo usvojili uz saglasnost najvećih akcionara u narednim godinama biti pokretač uspešnog razvoja NIS-a sa ciljem da ostvarimo dugoročnu viziju – da NIS postane vodeća energetska kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Takođe, ova Strategija je potvrda ispravnosti puta kojim smo krenuli, dokaz da ostajemo fokusirani na naše strateške prioritete koji će obezbediti nastavak uspešnog poslovanja, uz rešenost da poštujemo potrebe naših potrošača i novu realnost na tržištu“.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI

Ostale novosti iz meseca: Decembar 2017