Kontakt

Pretraži

NIS predstavio strategiju razvoja proizvodnje baznih ulja u rafineriji Novi Sad

Avgust 30, 2012

Prezentacija Strategije razvoja proizvodnje baznih ulja u Rafineriji NIS u Novom Sadu održana je 29. avgusta.

Ovaj dokument odobrio je Odbor direktora NIS u maju 2012, a usaglasila su ga dva najveća akcionara NIS – Vlade Srbije i kompanija “Gasprom njeft”.

Izgradnja kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sledeću fazu modernizacije proizvodnog kompleksa NIS i predviđa investiciona ulaganja od preko 100 miliona dolara iz sredstava NIS-a.

U skladu sa parametrima projekta obnovljena Rafinerija Novi Sad moći će godišnje da proizvodi do 180 hiljada tona visokokvalitetnih baznih ulja, od kojih će značajna količina biti namenjena za izvoz. Na osnovu rezultata javnog tendera, razradu osnovnog projekta uradiće kompanija Chevron Lummus Global USA (CLG), što garantuje primenu najsavremenijih tehnoloških rešenja.

Treba istaći da će sirovina za proizvodnju biti nafta tipa „Velebit“ koja se proizvodi u Srbiji i koja je zbog svojih jedinstvenih fizičko-hemijskih svojstava najoptimalnija za proizvodnju naftenskih baznih ulja. Osim toga, koristiće se i teški ostaci hidrokreginga iz Rafinerije Pančevo, što će omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije novih kapaciteta obe NIS-ove Rafinerije.

U skladu s planom projekta, početak građevinsko-inženjerskih radova u Rafineriji Novi Sad planiran je za prvu polovinu 2013. godine. Kompanija namerava da do 2015. godine završi sve radove i počne industrijsku eksploataciju kompleksa.

„Pri pripremi projekta obavljen je ozbiljan rad – mi smo detaljno analizirali ne samo našu resursnu i tehnološku bazu, već i perspektive ovog pravca, kako u regionu, tako i u celoj Evropi. Važno je da se u novoj fazi našem timu pridruže visokostručni eksperti iz Chevron Lummus Global USA, koji ima bogato iskustvo u ovom segmentu biznisa. Tako novi investicioni paket u preradi nije samo revitalizacija zastarelih proizvodnih kapaciteta, već i ozbiljni korak ka još većoj diversifikaciji, a samim tim i stabilnosti i izbalansiranosti poslovanja NIS“, izjavio je generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI