Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje nerevidirane rezultate rada kompanije u prvom kvartalu 2013. godine

April 25, 2013

NIS objavljuje nerevidirane rezultate rada kompanije u prvom kvartalu 2013. godineNIS objavljuje nerevidirane podatke finansijskog izveštaja za prvi kvartal 2013. godine, pripremljene u skladu s međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI). 

Neto dobit NIS-a na osnovu rezultata prvog kvartala 2013. godine iznosi 8,3  ilijarde dinara, što je jednako nivou tog pokazatelja za isti period prošle godine. Otežavajući uticaj na finansijski rezultat kompanije imali su negativni makroekonomski faktori: pad cena ugljovodonika  – nafte i prirodnog gasa, rast PDV-a i poreza na dobit, pad potrošnje na domaćem tržištu (u odnosu na prvi kvartal 2012. godine za oko 8%), koji je između ostalog izazvan i povećanjem akciza na naftne derivate. 

Operativni prihod pre plaćanja kamata, poreza na prihod i amortizacije, ili EBITDA, iznosi 12,1 milijardi dinara, što odgovara nivou definisanom u biznis-planu kompanije, ali je za 22% niži nego isti pokazatelj za prvi kvartal prošle godine. 

Zahvaljujući strožoj politici naplate potraživanja, operativni novčani tok (OCF) za period izveštavanja iznosi 9,8 milijardi dinara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj preko pet puta.  

Iznos poreskih i drugih izdvajanja, obračunatih u prvom kvartalu 2013. godine, za uplatu u budžet Republike Srbije, iznosi 19,9 milijardi dinara, što je za 27% više od istog pokazatelja u prvom kvartalu 2012. godine. 

Ulaganja kapitala NIS-a u razvoj proizvodne baze i ekološke projekte u prvom kvartalu 2013. godine iznosio je 12,19 milijardi dinara, odnosno za 59% više od istog pokazatelja prošle godine.  

Zahvaljujući uvođenju novih tehnoloških rešenja i sprovođenju dodatnih geološko-tehničkih mera, obim proizvodnje ugljovodonika NIS-a je bolji od rezultata prvog kvartala 2012. godine za 5% i iznosi 411 hiljada tona naftnog ekvivalenta. 

U prvom kvartalu 2013. godine u rafinerijama kompanije prerađeno je 523 hiljade tona nafte  – za 27% više od istog perioda prošle godine. Rast obima prerade rezultat je puštanja u rad novog kompleksa lakog hidrokrekinga/hidroobrade (MHC/DHT), čija je izgradnja završena u oktobru 2012. godine.Prodaja naftnih derivata NIS-a u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 566 hiljada tona, što je za 12% više od pokazatelja prošle godine. Na povećanje obima prodaje pozitivan uticaj imala je realizacija programa povećanja efikasnosti maloprodajne mreže i početak njenog aktivnog rada van granica Srbije, jačanje politike rada s kupcima na veliko, kao i niz realizovanih marketinških programa. Tako je obim maloprodaje na domaćem tržištu premašio nivo prvog kvartala 2012. godine za 6%, a veleprodaje – za 5%. U poređenju s prvim kvartalom 2012. godine Kompanija je povećala izvoz naftnih derivata za 9%. 

Ukupna kreditna zaduženost NIS-a na osnovu rezultata prvog kvartala 2013. godine iznosi 441 miliona dolara. 

Komentarišući rezultate rada NIS-a u prvom kvartalu 2013. godine,  generalni direktor kompanije Kiril Kravčenko je istakao: «Mi krajnje  uzdržano ocenjujemo ono što je postignuto u prva tri meseca tekuće godine.  Nažalost, negativni spoljni faktori imaju ozbiljan uticaj na poslovne  rezultate NIS. Već danas shvatamo da će biti veoma težak zadatak održati  finansijski rezultat kompanije na nivou prošlogodišnjeg. Tako su naši  prioriteti do kraja godine nastavak uvođenja novih tehnologija i inovacija,  povećanje efikasnosti svih proizvodnih i upravljačkih procesa, realizacija  investicionog programa, uprkos pojačanom spoljnom opterećenju, kao i razvoj klijentskih programa u segmentu prodaje naftnih derivata i povećanje udela  na tržištu».

POGLEDAJ SVE NOVOSTI