Kontakt

Pretraži

NIS objavio finansijske i proizvodne rezultate za prvih šest meseci 2012. godine

Juli 30, 2012

NIS objavio finansijske i proizvodne rezultate za prvih šest meseci 2012. godineNIS je i u prvih šest meseci 2012. godine nastavio pozitivan trend poslovanja uprkos nepovoljnim okolnostima, ne samo u Republici Srbiji, već i na globalnom nivou. Za prvih šest meseci ostvarena je neto dobit od 22 milijarde dinara, što je na približno istom nivou kao neto dobit ostvarena u istom periodu prošle godine. Ovakav rezultat uslovljen je prvenstveno povećanjem efikasnosti poslovanja i smanjenjem troškova u svim segmentima biznisa. Glavni faktor koji negativno utiče na finansijski rezultat kompanije je slabljenje domaće valute. Gubitak kompanije zbog negativnih kursnih razlika za prvih šest meseci 2012. godine iznosi skoro 10 milijardi dinara.

Vrednost investicija NIS-a u prvoj polovini 2012. iznosi 17,2 milijarde dinara, što je rast od 76 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najveća ulaganja realizovana su za rekonstrukciju i modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu i ekološke projekte – 9,46 milijardi dinara, investicije u istraživanje i proizvodnju iznosile su 4,3 milijarde dinara, a u razvoj maloprodajne mreže uloženo je 2,25 milijardi dinara.

U odnosu na prvih šest meseci prošle godine, proizvodnja domaće nafte i gasa veća je za 13 odsto i iznosi 826 hiljada uslovnih tona, na šta je u velikoj meri uticala primena savremenih geološko – tehničkih mera. Obim prerade je smanjen za 5 odsto usled planiranog remonta Rafinerije nafte u Pančevu u sklopu priprema za puštanje u rad postrojenja za blagi hidrokreking i hidrodoradu (MHC/DHT). Ukupan promet je takođe smanjen za 6 odsto što je manje od pada ukupne potrošnje naftnih derivata u Srbiji (-12 odsto) nastale usled loše ekonomske situacije, opšteg pada privrednih aktivnosti i smanjene kupovne moći stanovništva. U ovako teškim uslovima NIS je uspeo da poveća svoj tržišni udeo. Važno je napomenuti da je obim maloprodaje porastao za 7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je posledica povećanja efikasnosti rada prometne mreže kompanije, zatvaranja nerentabilnih benzinskih stanica, kao i poboljšanje nivoa usluga na benzinskim stanicama.

Osim neto dobiti, NIS je ostvario dobar rezultat i u pogledu drugih finansijskih pokazatelja. EBITDA za prvih šest meseci 2012. godine je veća za gotovo 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 36,8 milijardi dinara. Operativni novčani tok (OCF) povećan je za 52 odsto.

Ukupna zaduženost prema bankama smanjena je za 92 miliona američkih dolara,u odnosu na kraj 2011. godine. Značajno je i da je poslednja tranša zajma u okviru obaveza Gasprom njefta iz Kupoprodajnog ugovora realizovana u aprilu ove godine, tako da su uslovi Ugovora ispunjeni dva meseca pre roka.

Osim svih nepovoljnih ekonomskih faktora, bitan uticaj na poslovanje kompanije imale su oscilacije cene nafte na svetskim robnim berzama. Od početka 2012. godine cena nafte stalno pada, što je svakako stvorilo negativan uticaj i na cene naftnih derivata.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko je izjavio: “Za rezultate drugog kvartala možemo reći da su optimistični: uspeli smo da nastavimo pozitivne trendove za dobit, u potpunosti je realizovan planirani investicioni program, i to uprkos sve lošijoj makroekonomskoj situaciji, kako u regionu, tako i u Srbiji. Svesni smo da će pritisak spoljnih faktora imati veliki uticaj na rezultate 2012. godine, tako da ćemo morati dosta da se potrudimo, a da pri tom ne očekujemo previše.”

POGLEDAJ SVE NOVOSTI