Kontakt

Pretraži

NIS potpisao sporazum o izgradnji vetroelektrane «Plandište»

Decembar 14, 2012

U Beogradu je 14. decembra svečano potpisan Sporazum o izgradnji vetroelektrane «Plandište»

U skladu s dokumentom koji je potpisao generalni direktor NIS Kiril Kravčenko i direktor kompanije «Energovind» Goran Novaković, kompanija NIS dobija 50% akcija u projektu izgradnje vetroelektrane «Plandište».

Ukupna vrednost vetroelektrane «Plandište», uključujući izradu baznog projekta, iznosi oko 160 mln evra. Ovo je istovremeno i prvi elektro-energetski objekat koji će biti izgrađen u Srbiji, nakon 25 godina.

Početak izgradnje planiran je za leto 2013. godine. U ovom trenutku je već dobijena dozvola za njegovu relizaciju, obavljaju se konsultacije o izboru dobavljača opreme i izvođača građevinsko-montažnih radova.

Tokom realizacije projekta na teritoriji opštine Plandište planirana je ugradnja 34 vetrogeneratora ukupne snage 102 MW. Vetroelektrana «Plandište» biće prvi vetropark u Srbiji, čija će eksploatacija obezbediti proizvodnju od najmanje 212 GW/časova električne energije godišnje. Važećim zakonskim propisima je regulisano da će električnu energiju proizvedenu u vetroparku kupovati javno preuzeće «Elektroprivreda Srbije».

Važno je napomenuti da će izgradnja vetroelektrane «Plandište» omogućiti Srbiji da se približi ispunjenju zahteva EU za razvoj «zelene» energetike,. Takođe, diversifikovaće proces proizvodnje i isporuke električne energije i smanjiti tehnogeno opterećenje na životnu sredinu. Razvoj alternativne energetike u celini i same vetroenergetike u Srbiji u potpunosti odgovara ne samo zahtevima EU, već i regionalnim tendencijama u toj oblasti, kao i odredbama Nacionalnog plana razvoja alternativne energetike, koji je usvojila vlada Srbije.

Učešće NIS u ovom projektu potvrđuje ranije iskazane namere kompanije vezane za razvoj energetskog pravca u svom poslovanju. Razvoj ovog segmenta biznisa ima za cilj širenje portfolija projekata koje kompanija realizuje, i omogućiće da se iskoristi niz tehnoloških i logističkih prednosti koje NIS poseduje. Konkretno, već je počela ugradnja kogeneracionih uređaja na nalazištima NIS u Srbiji, zahvaljujući kojima kompanija dobija mogućnost da efikasno iskoristi naftni gas, koristeći ga za proizvodnju električne energije, u finalnoj fazi se nalaze projekti vezani za iskorišćavanje geotermalne energije.

«Učešće u realizaciji projekata proizvodnje električne energije u skladu je sa Strategijom razvoja kompanije do 2020. godine i njene transformacije iz nacionalne naftne kompanije u regionalni energetski holding. Siguran sam da će početak realizcije projekta izgradnje vetroelektrane «Plandište» imati stimulativni efekat na tempo razvoja srpske elektroenergetike u celini i ukazaće investitorima na nove mogućnosti za ulaganje na teritoriji Srbije», – rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih kompanija Jugoistočne Evrope. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i realizacija širokog spektra naftnih derivata. 2011. godine, u cilju proširenja biznisa, formiran je Blok Energetika. Gasprom njeft poseduje 56,15% akcija NIS, dok se 29,88% akcija NIS nalazi u vlasništvu Republike Srbije. Ostale akcije se nalaze u vlasništvu građana Srbije, saradnika i bivših saradnika NIS i drugih manjinskih akcionara.

Kompanija Energovind je osnovana 2005. godine. Glavni ciljevi kompanije su razvoj, izgradnja i upravljanje vetroparkovima. Proteklih šest godina, stručni inženjerski tim kompanije je rado na izradi neophodnih studija i projekata i pribavljanju uslova, saglasnosti i dozvola. Partnerstvo sa NIS-om omogućiće izgradnjju prvog vetroparka u Srbiji.

Potencijalni partner NIS i Energovind na projektu je kompanija Akuo Energy (Francuska) koja je specijalizovana za oblast realizacije projekata iz domena «zelene» energetike, uključujući energiju vetra, sunca, vode, biogoriva i biomasu. Kompanija ostvaruje potpuni ciklus realizacije projekata od baznog projektovanja do finansiranja i eksploatacije. Ima iskustvo u realizaciji i predstavlja operatora projekata na teritoriji Francuske, SAD, Španije, Italije, Turske, Poljske, Indije, Urugvaja i drugih zemalja. Trenutno predstavnici Energovinda i Akuo Energy finaliziraju uslovi učešća trećeg partnera u projektu.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI

Ostale novosti iz meseca: Decembar 2012