Kontakt

Pretraži

NIS počeo izgradnju postrojenja za duboku preradu

Oktobar 24, 2017

U Rafineriji nafte Pančevo svečano je obeležen početak izgradnje postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije Rafinerije. Svečanom događaju prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora „Gasprom njefta“, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalne samouprave grada Pančeva i brojne zvanice.

U projekat „Duboka prerada“ biće uloženo više od 300 miliona evra, što je jedna od najvećih investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina. Završetak radova na izgradnji postrojenja planiran je za treći kvartal 2019. godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće među najmodernijim u Evropi. Glavni projektant i kompanija koja upravlja izgradnjom je međunarodna kompanija CB&I.

Projektom „Duboka prerada“, NIS nastavlja trend neprestane modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva. Nova postrojenja omogućiće optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto sa sadašnjih 86 procenata. To će značiti povećanu proizvodnju visokokvalitetnog benzina i dizela, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u našu zemlju. Time će NIS ujedno nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Republike Srbije.

Realizacijom ovog projekta NIS takođe nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada „Duboke prerade“ steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. To će ujedno omogućiti da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u smislu ograničavanja korišćenja goriva koja imaju visok sadržaj sumpora.

Povodom svečanog događaja u Rafineriji nafte Pančevo, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio: „Realizacija projekta Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja nova je prekretnica u razvoju NIS-a i značajan korak u daljoj modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu. Ovaj projekat značajan je i za ceo naftni sektor u Srbiji. Razvoj prerađivačkih kapaciteta i implementacija modernih tehnologija osiguraće da NIS ostane lider na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu naftnih derivata. Uveren sam da ćemo, zahvaljujući uspešnoj saradnji dva ključna akcionara, ‘Gasprom njefta’ i Vlade Republike Srbije, nastaviti sa razvojem NIS-a i biti primer drugima kako po efikasnosti poslovanja, tako i po uvažavanju principa održivog razvoja“.

Investicija u projekat „Duboka prerada“ predstavlja nastavak razvoja Rafinerije nafte Pančevo. Prva faza modernizacije Rafinerije podrazumevala je izgradnju novih postrojenja i rekonstrukciju postojećih. Ključni projekat te etape razvoja prerađivačkih kapaciteta NIS-a bila je izgradnja kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT), koji predstavlja proces sekundarne prerade sirove nafte. Početak rada ovog kompleksa u 2012. godini omogućio je domaću proizvodnju goriva Evro 5 standarda. U prvu fazu modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu bilo je uloženo više od 540 miliona evra.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI

Ostale novosti iz meseca: Oktobar 2017