Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2016. godine

Maj 11, 2016

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2016. godineNIS grupa je objavila konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2016. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

U prva tri meseca 2016. godine ostvaren je neto profit od 261 milion dinara, što je znatno bolji rezultat nego u istom periodu protekle godine kada je zabeležen gubitak od 4,7 milijardi dinara. Za ostvarene rezultate u velikoj meri je zaslužan opsežan program povećanja operativne efikasnosti koji se dosledno sprovodi u svim segmentima poslovanja. Samo za prva tri meseca ove godine efekat sprovedenih mera operativne efikasnosti iznosi 1,3 milijarde dinara, što je u velikoj meri doprinelo održanju profitabilnosti NIS grupe.

Uprkos složenoj makroekonomskoj situaciji, NIS je nastavio da investira i u prva tri meseca ove godine ukupno je uloženo 4,6 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Takođe, povećan je i obim obaveza po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe. U prvom kvartalu 2016. godine je iznosio 32,8 milijardi dinara, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nepovoljni makroekonomski uslovi su se, međutim, odrazili na pokazatelj EBITDA koji je je iznosio 3,8 milijardi dinara, odnosno 48 odsto manje nego u prva tri meseca 2015. godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima poslovanja, NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata na 701.000 tona, što je za 4 odsto više u poređenju sa prvim tromesečjem 2015. godine. Istovremeno je zabeležen rast učešća na maloprodajnom tržištu Srbije za 2 odsto. Odlični rezultati su postignuti i u inostranim aktivama, gde je promet naftnih derivata povećan za čak 36 odsto. Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda veći je za 13 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine i iznosi 776.000 tona. Proizvodnja nafte i gasa dostigla je 377.000 uslovnih tona i bila je iznad planiranog nivoa.

Povodom objavljivanja rezultata poslovanja u prvom tromesečju 2016. godine, Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, je izjavio: „Uprkos očekivanjima da će naši rezultati biti slabiji od prošlogodišnjih, zbog nepovoljnih trendova na svetskom tržištu, to se nije dogodilo. Ne samo da smo zadržali profitabilnost Kompanije, već smo i poboljšali učinak u mnogim segmentima poslovanja. U tome smo uspeli jer smo ostali dosledni u nastavku sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti, ali i zato što nismo odustali od investiranja u razvoj Kompanije. Tim putem ćemo nastaviti i u narednom periodu jer kriza u naftno-gasnom sektoru još nije prošla i prvi kvartal potvrđuje da će 2016. biti godina velikih poslovnih izazova“.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI