Kontakt

Pretraži

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2017. godine

Novembar 6, 2017

NIS objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2017. godineNIS grupa objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2017. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Neto dobit NIS-a u izveštajnom periodu porasla je za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara. Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine. Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od 7 odsto u poređenju sa istim periodom 2016. Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.

Obim proizvodnje nafte i gasa za 9 meseci 2017. iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona. Obim prerade zabeležio je rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona. Istovremeno je za devet meseci 2017. godine NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona što je za 4 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. U 9 meseci 2017. proizvedeno je 117.967 MWh električne energije što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz su da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima. U izveštajnom periodu u razvoj NIS-a smo uložili 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije. Ove godine NIS je koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije – izgradnju kompleksa Duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu. Takođe, nastavljamo sa modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike“.

POGLEDAJ SVE NOVOSTI