Контакт

Претражи

Саветодавни одбор Генералног директора

Саветодавни одбор Генералног директора је стручно тело које помаже Генералном директору у раду и разматрању питања из његовог делокруга. Саветодавни одбор ради под руководством генералног директора и пружа му помоћ у вези с питањима која се односе на управљање пословањем Друштва.

Чланови саветодавног одбора генералног директора

АНДРЕЈ ТУЧНИН

ПРВИ ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА – ДИРЕКТОР DOWNSTREAM

Дипломирао је 1996. на Московском државном институту међународних односа (МГИМО), на Факултету међународних економских односа.

Од 1996. до 2001. године радио је у компанији „Алфа-ЕКО“ у којој је напредовао од позиције менаџера до руководиоца Сектора за извоз нафте. Годину дана касније придружио се компанији „СИБУР“, у којој је најпре водио Сектор за продају течних петрохемијских производа, а затим Сектор за продају течног нафтног гаса. Године 2006. дошао је на место заменика генералног директора компаније „ЈУКОС Експорт Трејд“. Био је одговоран за продају и извоз свих нафтних деривата и петрохемијских производа компаније „ЈУКОС“. Каријеру је наставио у компанији „Росњефт“ у којој је радио од 2007. до 2012. на позицији заменика директора Сектора за извоз нафте и нафтних деривата. Истовремено је радио и као генерални директор компаније „РН-Бункер“ која је створена „од нуле“ и за три године постала лидер на руском тржишту у снабдевању пловних објеката горивом. У 2012. години је радио у компанији „Магнатек“, највећој руској независној трговачкој компанији, у којој је учествовао у организацији прераде руске сирове нафте у рафинерији у Казахстану. Од 2013. до 2014. године радио је у Обједињеној петрохемијској компанији, у којој је био одговоран за осмишљавање свакодневних пословних делатности у оквиру независног пословања компаније АФК „Систем“. Пре доласка у НИС, у јуну 2017. године, радио је на позицији заменика генералног директора за комерцијалне послове у компанији „Уфаоргсинтез“, једној од највећих руских произвођача полимера и фенола.

ВЛАДИМИР ГАГИЋ

ДИРЕКТОР БЛОКА „ПРЕРАДА”

Технолошко-металуршки факултет завршио је на Универзитету у Београду 1993. године.

Прва искуства на пословима процесног инжењера почео је да стиче на Погону „Атмосферска дестилација“ 1996. године у Рафинерији нафте Панчево. Логичан наставак у каријери су и послови управника постројењa „Атмосферска дестилација“, које је обављао врло успешно, у изузетно тешким условима економских санкција. Богато теоријско знање непрестано је проширивао и употпуњавао кроз проверу у пракси, али и разменом искуства са колегама различитих професија на свим осталим рафинеријским постројењима. После одличног практичног познавања свих сегмената рафинеријског производног процеса, обављао је значајне послове на Пројекту модернизације рафинеријске прераде у сектору Развој и инвестиције. Након тога, уследило је именовање на послове директора Рафинерије нафте Панчево, затим заменика директора РНП. На позицију директора Блока „Прерада“ долази 2015. године, после успешно обављених радних задатака на месту директора Дирекције за Техничке послове у Блоку.

АНДРЕЈ ШОШИН

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР БЛОКА „ИСТРАЖИВАЊЕ И ПРОИЗВОДЊА“

СЕРГЕЈ ФОМИНИХ

ДИРЕКТОР БЛОКА „ЕНЕРГЕТИКА”

ВЈАЧЕСЛАВ ЗАВГОРОДНИЈ

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА СТРАТЕГИЈУ И ИНВЕСТИЦИЈЕ

Године 1998. завршио је Руску економску академију (РЕА) „Г.В. Плеханов“ и стекао звање економисте за финансије и кредит. У оквиру студија годину дана је провео на Универзитету Гетеборга у Шведској. Паралелно са студијама на РЕА „Г.В. Плеханов“, године 1998. стекао је диплому у области пословне администрације Лондонског градског колеџа. 2005. завршио је INSEAD по програму MBA у Француској.

Своју професионалну каријеру започео је 1997. године у компанији AGA AB и Columbus IT Partner као консултант за увођење ERP система „Concord“ у разним компанијама, укључујући нафтну компанију „Татњефт“ и трговинском центру компаније Henkel Ecolab. Своје стручно искуство развијао је у многим компанијама, укључујући и компаније Лукоил и McKinsey&Co. У Лукоилу три године је радио као главни експерт у одељењу спајања и преузимања, а потом 2006. године у McKinsey&Co преузима позицију консултанта на пројектима за водеће компаније у Руској Федерацији у низу привредних области: петрохемијској, банкарској, телекомуникационој индустрији, индустрији авио-превоза и производње цеви великог пречника. Пре доласка у НИС седам година је радио у групи компанија „Северстаљ“ на позицији директора за стратегију и развој пословања холдинга „Свеза“.

У мају 2017. године именован је за заменика генералног директора, директора Функције за стратегију и инвестиције НИС-а.

Течно говори енглески, шведски и српски језик, а поседује основни ниво знања француског језика.

АНТОН ЧЕРЕПАНОВ

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА ФИНАНСИЈЕ, ЕКОНОМИКУ, ПЛАНИРАЊЕ И РАЧУНОВОДСТВО

Дипломирао је 2006. године на Удмуртском државном универзитету, одсек ,,Економија и управљање у предузећу нафтне и гасне индустрије“ са изванредним успехом. Стекао је средњу стручну спрему у правној области. Поседује диплому преводиоца за енглески језик.

Године 2002. почео је да ради у Воткинској управи за производњу нафте и гаса ОАД „Удмуртњефт“ у Служби за индустријску безбедност. Од 2003. до 2004. године радио је као стручњак у ЗАД “ТКРС“ (текући и капитални ремонт бушотина) у финансијском одељењу. Од 2005. до 2006. године обављао је послове водећег инжењера у финансијско-економском блоку ОАД ,,Удмуртњефт“ (ћерка фирма ТНК-ВР). Од 2006-2008. године радио је у холдинг компанији града Москве на различитим позицијама. Од 2008. до 2015. године обављао је послове у различитим одељењима ОАД ,,Гаспромњефт“ од водећег стручњака Департмана за инвестиције и производну ефикасност до руководиоца Управе за повећање ефикасности пословања. Године 2013. је успешно завршио Академију управљања великим пројектима ОАД ,,Гаспромњефт“ у Центру за иновације ,,Сколково“ у Москви. Године 2015. прелази на радно место ОАД ,,АРКТИКГАЗ“ (Заједничко предузеће „Гаспромњефт“ и „НОВАТЕК“), на место заменика генералног директора за финансије.

Од децембра 2018. године је на позицији заменика генералног директора, директора Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство.

ОКСАНА КОВАЛЕВА

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА ПРАВНА И КОРПОРАТИВНА ПИТАЊА

Завршила је универзитет у Сиктивкару и стекла звање правника 1998. године, потом на истом универзитету и звање економисте 2007. године.

Своју професионалну каријеру започела је као експерт у Антимонополском одбору Русије и наставила као водећи правник у великој међународној компанији за производњу целулозе и папира. Након тога, преселивши се у Санкт-Петерсбург, радила је као руководилац организационог дела за судска питања, а касније је руководила пореском службом у америчкој правној компанији за консалтинг.

Надаље је наставила каријеру на руководећим позицијама правног организационог дела једне од највећих вертикално интегрисаних компанија нафтне и гасне индустрије, руководила је одељењима за заштиту компаније у области антимонополског, пореског, царинског и девизног законодавства. Пре доласка у НИС руководила је Центром за регулаторно право и судску заштиту. Центар је обављао послове који су се односили на индустријску безбедност и заштиту на раду, екологију и експлоатацију минералних ресурса, пореско и царинско право, антимонополско регулисање и судску заштиту. Поред правних питања Центар се под руководством Оксане (више од 100 правника широм РФ) бавио и разрадом и реализацијом стратегија заштите јавно-правних интереса компаније, управљањем пројектима дигитализације правне подршке у компанији, пројектом евиденције ревизија и судске базе.

Током свог рада више пута је добијала награде и захвалности – како на корпоративном, тако и федеративном нивоу. Уврштена је у листу Најбољих правника РФ по верзији Цхамбер 500, била је именована за Најбољег корпоративног правника РФ.

У јуну 2022.године именована је за заменика Генералног директора НИС а.д. Нови Сад, директора Функције за правна и корпоративна питања.

Оксана говори енглески језик.

МИЛОШ ГРБИЋ

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА НАБАВКУ

Године 2004. дипломирао је на Руском државном универзитету за нафту и гас, смер економија. Годину дана касније, магистрирао је у Паризу на IFP – Insitute Français du Petrole у звању Master of Science. Исте године почиње са радом као Менаџмент консултант у Москви, у компанији Deloitte, а од 2006. до 2009. године запослен је у компанији Accenture на позицији Менаџера у области Управљања ланцем снабдевања (Supply Chain) где је био одговоран за реализацију логистичких пројеката и имплементацију SAP ERP система.

У НИС прелази 2009. на позицију директора сектора у новооснованој Функцији за МТСПиКИ, где се бави успостављањем јединственог система централизоване НИС набавке. Од 2011. до 2013. је био на позицији директора Дирекције за планирање и аналитички рад у Функцији за МТСПиКИ. Јануара 2013. прелази у зависно друштво Гаспром њефт Оренбург на место Заменика генералног директора за набавку где је био одговоран за увођење корпоративних шаблона и консолидацију набавних процеса у зависном друштву ГПН-а. У новембру 2014. године се враћа у НИС на позицију заменика директора Функције за МТСПиКИ.

Од јануара 2019. је на позицији в.д. директора Функције за набавку. Именован је за заменика генералног директора и директора Функције за набавку у НИС а.д. Нови Сад 1. априла 2020.

ИГОР ЧЕРНОВ

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА КОРПОРАТИВНУ ЗАШТИТУ

Поседује два виша војна образовања и богато професионално искуство у области корпоративне заштите. Између осталог, радио је на позицији руководиоца Службе за корпоративну заштиту у Славнефт-Јарославнефтеоргсинтез и на позицији заменика генералног директора у инвестиционој компанији Јарфинвест. У нашу компанију дошао је 2009. године, на позицију саветника заменика генералног директора за корпоративну заштиту.

У јуну 2021. године именован је за заменика генералног директора – директора Функције за корпоративну заштиту.

НАТАЛИЈА БИЛЕНОК

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИОНА ПИТАЊА

На Историјском факултету Бријанског државног универзитета, на смеру „Историја и право“, дипломирала је 1992. године. Две године касније, стекла је звање психолога на Факултету за психологију на Бријанском државном универзитету.

Професионалну каријеру започиње 1997. године у Центру за професионалну оријентацију и психолошку подршку, на позицији руководиоца научно-методолошког одељења – психолог-консултант. У Центру се задржава до 2000. године, када прелази у компанију „Мељкрук“ у којој је била именована за заменика руководиоца Службе за управљање кадровима. Своје професионално искуство обогатила је радећи у компанији „Деснол“, на позицији директора људских ресурса, поред које је имала и додатно задужење као генерални директор у ћеркама фирмама поменуте компаније. На позицији директора за кадрове радила је две године, од 2006. до 2009, и у компанији „Росити“. Након тога, почиње да ради у Гаспром њефту, на позицији руководиоца Управе за рад са кадровима у Дирекцији регионалних продаја.

Паралелно са развојем професионалне каријере, наставила је да се стручно усавршава. Године 2009. дипломирала је на Московској међународној вишој школи бизниса МИРБИС, на смеру „Управљање људским ресурсима“. Стручно се усавршавала и радећи у Гаспром њефту, где је, између осталог, успешно завршила корпоративни програм МВА Гаспром њефта и Стокхолмске школе за економију „Топ-драјв“.

ВАДИМ СМИРНОВ

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА, ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА ОДНОСЕ СА ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И КОРПОРАТИВНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ

Године 1985. стекао је звање инжењера за енергетска бродска постројења. Осим тога, завршио је Дипломатску академију (1994. године у Москви), и Високу комерцијалну школу (1999. године у Москви), смер „Финансије и ревизија“.

Од 1985. до 1991. године радио је на позицијама у струци, у морнарици. Од 1994. до 1998. године био је запослен у Министарству иностраних послова Руске Федерације, а део његових службених активности је подразумевао и дуготрајна службена путовања у земље балканског региона. Од 1998. до 2009. године радио је на различитим позицијама у „Аерофлоту“, укључујући и послове представника компаније на Балкану (шест година), и радно место руководиоца одељења за контролу девизно-финансијског пословања иностраних представништава (две године). Од 2010. године радио је у области економске безбедности у компанијама Групе Гаспром, а од фебруара 2012. на позицији директора Функције за интерну ревизију. Након тога, именован је за генералног директора ћерке компаније НИС-а, НИС Петрол у Румунији. Поред ове позиције, у јулу 2017. године именован је и за заменика генералног директора НИС-а, в.д. директора Функције за односе с јавношћу и комуникације. У априлу ове године постављен је за вршиоца дужности директора Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације.

У јулу 2018, именован је за заменика генералног директора, директора Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације.

ИВАН ДМИТРИЕВ

ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА HSE

Дипломирао је на Правном факултету Московског државног универзитета „Ломоносов“.

Професионалну каријеру започео је у индустрији нафте и гаса, а тачније у компанији ТНК-BP, где је радио на различитим позицијама у Downstream-у, од шефа кабинета потпредседника до заменика генералног директора за HSE у Рјазанској рафинерији нафте у Русији. Паралелно са развојем професионалне каријере наставио је стручно да се усавршава на МБА студијама пословне администрације на Руској привредној академији, као и бизнис аналитике у Харвардској пословној школи.

У компанију НИС је дошао 2014. године, на позицију саветника директора прераде. Три године касније радио је на позицији директора Пројектног офиса OMS-а, а почетком 2022. године именован је за директора Функције за HSE.

ЈЕЛЕНА ПОПАРА

ДИРЕКТОР ФУНКЦИЈЕ ЗА ИНТЕРНУ РЕВИЗИЈУ, РИЗИКЕ И ИНТЕРНЕ КОНТРОЛУ

Дипломирала је 2004. године на Економском факултету у Београду, на одсеку за финансије, рачуноводство и ревизију. Стекла је међународну лиценцу из области рачуноводства и ревизије “ACCA” 2012 године. Од 2005. до 2010. године, радила је као консултант у компанији КПМГ Београд. Од 2010. године придружила се тиму менаџера НИС-а, а од 2013. године обављала је функцију финансијског директора зависног друштва у Румунији.

У марту 2016. године, именована је за директора Функције за интерну ревизију.

ГОРАН СТОЈИЛКОВИЋ

САВЕТНИК ЗА ПЕТРОХЕМИЈСКЕ ПОСЛОВЕ

Дипломирао је Хемијско инжењерство на Технолошком факултету у Београду 1995. године.

Каријеру је започео у компанији Здравље Актавис Србија где је првобитно радио као хемијски инжењер у лабораторији за органску хемију, затим као специјалиста на полуиндустријском постројењу и потом технички директор организационог дела Хемија. Године 2003. је именован за заменика генералног директора, а у децембру 2004. и за генералног директора ове компаније. Године 2007. од стране Привредне коморе Србије проглашен је за менаџера године. Од априла 2009. до доласка у НИС вршио је дужност генералног директора компаније Operations Actavis UK Ltd. Од 2012. године је запослен у нафтној компанији НИС као заменик генералног директора за петрохемијске послове. Изабран је за члана Надзорног одбора ХИП Петрохемије у марту 2013. године. У августу 2021. године изабран је за председника Националног нафтног комитета Србије.

НИКОЛА РАДМИЛОВИЋ

ДИРЕКТОР НАФТАГАС–НАФТНИ СЕРВИСИ Д.О.О. НОВИ САД

У овој секцији